Hyppää sisältöön
Media

Siipikarjanlihan viennin mahdollistava sopimus allekirjoitettiin Pekingissä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.11.2023 13.08
Tiedote
Suomen delegaatiota Kiinan markkinavalvontaviraston tapaamisessa. Keskellä on ministeri Luo Wen.

Ministeri Sari Essayah vieraili Kiinassa edistämässä suomalaisten yritysten liiketoimintamahdollisuuksia ja vientiä. Tapaamisissa allekirjoitettiin siipikarjanlihan vientiehtoja koskeva sopimus ja sovittiin elintarviketurvallisuusyhteistyön aloittamisesta. Ministeri vieraili myös tuontimessuilla, joilla suomalaisyritykset esittelivät tuotteitaan Kiinan markkinoille.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah valtuuskuntineen vieraili Shanghaissa ja Pekingissä 6.-9. marraskuuta edistämässä suomalaisyritysten liiketoimintamahdollisuuksia ja vientiä Kiinaan. Matkan yhteydessä ministeri tapasi keskeisiä ministereitä ja virkamiesjohtoa. 

Ministeri Essayahin ja Kiinan tullin varaministeri Wang Lingjunin tapaamisessa ministerit allekirjoittivat siipikarjanlihaa koskevan vientiehtoprotokollan. Viennin käynnistämiseksi tarvitaan protokollan lisäksi vielä joitakin yrityskohtaisia ja muita hallinnollisia toimia.

-    Kiina on Suomelle merkittävä markkina, joka vaatii pitkäjänteistä ja johdonmukaista yhteistyötä viranomaisten ja yritysten kesken. Tällä vierailulla poimimme hedelmiä tuosta yhteistyöstä ja avasimme uusia ovia suomalaisyrityksille. Siipikarjanlihan viennin mahdollistuminen on alalle iso ja odotettu asia, ministeri Essayah toteaa.

Tapaamisessa Kiinan markkinavalvontaviraston ministeri Luo Wenin kanssa allekirjoitettiin yhteistyöpöytäkirja elintarviketurvallisuusyhteistyön aloittamisesta.  Lisääntyvä yhteistyö mahdollistaa elintarvikkeiden, kuten äidinmaidonkorvikkeen viennin lupaprosessien etenemisen. 

Kiinan maatalous- ja maaseutuministeriön varaministeri Ma Youxing vakuutti suomalaisten laadukkaiden tuotteiden olevan tervetulleita Kiinan markkinoille.

Kiinan vesivaraministeriössä keskusteltiin varaministeri Tian Xuebinin kanssa pitkäaikaisen yhteistyön teemoista, hankkeista ja konkreettisista käytännön askelista. Yhteistyön keskiössä ovat yritysten toimintaedellytysten vahvistaminen, digitalisaatio ja ilmastonmuutokseen liittyvien haasteiden ratkaiseminen.

Työtason tapaamisessa Kiinan maatalous- ja maaseutuministeriön ja tullin kanssa käynnistettiin teknisen tason keskustelut afrikkalaisen sikaruton alueellistamisesta. 

Shanghaissa ministeri tapasi Kiinassa toimivia suomalaisyrityksiä ja vieraili China International Import Expo-messuilla mm. Suomi-paviljongilla, jolla esittäytyi 17 suomalaisyritystä. Messut ovat johtava areena kansainvälisille yrityksille esitellä tuotteitaan ja palvelujaan Kiinan markkinoille. Tämän vuoden messuille oli rekisteröitynyt yli 400 000 vierailijaa. 

Lisätietoja:

Ministerin eritysavustaja Iina Mattila, maa- ja metsätalousministeriö, p. 050 473 6221
Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 0291 910