Hyppää sisältöön
Media

Sikayrittäjät palkitsi aktiivisia metsästysseuroja ASF-torjunnasta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 6.9.2021 19.14
Uutinen
Sikayrittäjien kunniakirjoja Lappeenrannan Ylämaalla ihailemassa Erkki Pentinniemi, Jari Husu, Jarmo Koskela, Jaana Husu-Kallio ja Ari Sjöholm.

Suomen Sikayrittäjät ry kannustaa metsästäjiä jatkamaan villisikakannan verottamista afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi. Yhdistys jakoi maanantaina Lappeenrannassa tuntuvat rahapalkinnot parhaiten torjuntatyössä menestyneille metsästysseuroille. Sikayrittäjät pitää torjuntatyötä ensiarvoisen tärkeänä elinkeinon kannalta. Palkinnolla halutaan kannustaa seuroja kehittämään edelleen torjuntatyötä.

Pääpalkinnon 5000 euroa sai Virolahden Metsästysseura. Sen saalismäärä tammi-elokuussa oli valtakunnan suurin. Suomen Sikayrittäjät palkitsi yhteensä yhdeksän seuraa ja villisian torjuntatyön veteraanin, Metsästäjäliiton Kymen piirin. 

Riistakeskuksen pitämän tilaston mukaan tammi-elokuussa Suomessa pyydettiin 764 villisikaa, missä oli lisäystä yli 33 prosenttia verrattuna vuoteen 2020.

ASF-näytteitä metsästäjät toimittivat ruokavirastolle heinäkuun loppuun mennessä 539 kappaletta. Koko viime vuonna näytteitä toimitettiin 937 kappaletta.

Suomen Sikayrittäjät maksaa edelleen toiminta-avustusta metsästysseuroille. Avustuksen suuruus on tällä hetkellä 137 euroa per metsästetty ja Ruokavirastossa ASF-tutkittu villisika.

Palkitsemistilaisuudessa mukana ollut MMM:n kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio uskoi tuhannen näytteen rajan ylittyvän tänä vuonna. Vuonna 2015 näytteitä toimitettiin 171 kappaletta.

Kansliapäällikkö Husu-Kallio kiitti lämpimästi Sikayrittäjiä arvostuksesta, jonka yhdistys osoittaa metsästäjäkunnalle sikaruton torjuntatyössä. ”Villisian metsästys ei todellakaan ole helppoa, vaan se vaatii suomalaista sisua ja taitoa”, hän sanoi. "Olen kiitollinen metsästäjille ponnistuksesta, jonka ansiosta tuhannen ASF-näytteen raja rikkoutuu tänä vuonna.”

Myös palkitsemistilaisuuteen Lappeenrannassa osallistunut Metsästäjäliiton kenttämestari Chris Karppinen korosti metsästyksen merkitystä villisikakannan kurissapitämisessä. Metsästäjäliiton tuoreen kannan mukaan villisikakanta tulee pitää pienenä aktiivisella metsästyksellä, vaikka moni toivoisi sen pitämistä elinvoimaisena, Karppinen sanoi. Metsästäjäliitolla on parhaillaan käynnissä villisian metsästykseen liittyvä tiedonvälitys- ja koulutushanke.

Suomi on toistaiseksi välttynyt afrikkalaiselta sikarutolta, jota esiintyy Baltiassa ja Keski-Euroopassa. Maa- ja metsätalousministeriö ja Ruokavirasto johtavat sikaruton vastaista työtä Suomessa. Tilanne on juuri nyt rauhallinen, eikä tautiepäilyjä ole Suomessa ollut viime aikoina. ”Tärkeää on, että villisioille ei pidetä ruokintapaikkoja kannan vahvistamiseksi”, sanoo apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Luonnonvarakeskus arvioi Suomessa olleen tammikuun alussa keskimäärin 3426 villisikaa. Kanta-arvion 90 prosentin todennäköisyysväli oli 2209–5727 yksilöä.
 

Eläimet ja kasvit Riista Ruoka ja maatalous