Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Suomalaiselle karjun spermalle vientilupa Japaniin

Maa- ja metsätalousministeriö
19.4.2021 17.17
Tiedote
Suomalainen karju kuvattuna maatalousnäyttelyssä.

Suomi on saanut sovittua monivuotisten neuvotteluiden päätteeksi karjun sperman vientiehdot Japanin markkinoille. Vientiehdoista on neuvoteltu sekä eläintautivaatimusten että luovuttajaeläinten jalostusarvon todentamisen osalta. Suomen erinomainen sikojen terveystilanne on mahdollistanut sperman luovuttajaeläinten ja niiden alkuperätilojen eläintautivaatimusten täyttämisen.

Suomalaiset siat ovat huippuluokkaa myös jalostusarvoltaan. Haasteita kuitenkin syntyi siitä, että Japanin lainsäädäntö jalostustoiminnan viranomaisvalvonnasta poikkeaa EU:n vastaavasta, ja todistuksiin täytyi löytää yhteinen, molempia osapuolia tyydyttävä malli.

Ruokaviraston rooli yhdessä maa- ja metsätalousministeriön työn kanssa on ollut merkittävä prosessin saamiseksi päätökseen. Myös ministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio auttoi prosessia loppumetreillä viranomaistapaamisessa. ”Olen ylpeä pitkäjänteisestä eläinten jalostustyöstä sekä Suomen erinomaisesta tilanteesta tarttuvien eläintautien osalta. Japanin vaativille markkinoille pääsy on hieno palkkio tälle työlle”, hän sanoo.

Lisätietoja MMM:stä:

Erityisasiantuntija Eero Rautiainen, p. +358 295 162 049