Hyppää sisältöön
Media

Suomalaisille sianlihatuotteille vientilupa Etelä-Afrikkaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.1.2023 14.26
Tiedote

Etelä-Afrikka on hyväksynyt suomalaisten kuumennettujen sianlihatuotteiden tuonnin markkinoilleen. Vienti Etelä-Afrikkaan voidaan käynnistää välittömästi.

Suomi ja Etelä-Afrikka ovat sopineet viennin ehdoista ja viennissä käytettävästä eläinterveystodistuksesta. Vientiluvan saaminen kuumennetuille sianlihatuotteille on erävoitto Suomen pyrkimyksissä saada vientilupa suomalaiselle sian- ja siipikarjanlihalle Etelä-Afrikkaan.

Kuumennettujen sianlihatuotteiden vientilupa mahdollistaa esimerkiksi sianlihasta valmistettujen makkaroiden ja leikkeleiden viennin. Etelä-Afrikasta löytyy suurta kiinnostusta grillattaviin tuotteisiin. Suomalaiset makkarat ja leikkeleet sopivat eteläafrikkalaiseen makuun ja soveltuvat hyvin esimerkiksi hotelliaamiaisille.

Kuumennettujen sianlihatuotteiden markkinoillepääsyhanke käynnistettiin helmikuussa 2020 sian- ja siipikarjanlihahankkeiden oheen toivoen, että vientilupa kuumennetuille tuotteille heltiäisi tuoretta lihaa helpommin. Maa- ja metsätalousministeriö uskoo, että kuumennettujen sianlihatuotteiden vientiluvan saaminen edesauttaa jo vuonna 2011 käynnistetyn sianlihan markkinoillepääsyhankkeen loppuunsaattamista. Siipikarjanlihan vientilupaa jouduttaneen odottamaan pidempään.

Etelä-Afrikka on kiinnostava markkina suomalaisille elintarvikkeille. Tästä osoituksena Suomen Etelä-Afrikan suurlähetystöön Pretoriaan avattiin vuosiksi 2019-2022 erityisasiantuntijan tehtävä, johon kuului suomalaisten elintarvikkeiden viennin edistäminen eteläisen Afrikan alueella. Vuoden vaihteessa suurlähetystöstä Ruokavirastoon palannut erityisasiantuntija Jenni Kiilholma toivoo Suomen ja Etelä-Afrikan elintarvike- ja maatalousalan yhteistyön jatkuvan tiiviinä ja tuottavan tuloksia mm. uusien vientilupien muodossa. Seuraava maa- ja metsätalousministeriön Etelä-Afrikan vierailu onkin suunnitteilla jo tälle vuodelle.

Ruokaviraston sivuille on tulossa lisätietoa kuumennettua sianlihaa koskevista vientimenettelyistä:

Lisätietoja:

Maa- ja metsätalousministeriö:
Eläinlääkintöneuvos Hentriikka Kontio p. 0295162423 sähköposti: hentriikka.kontio@gov.fi

Ruokavirasto:
Jaostopäällikkö Jenni Kiilholma p. 0505708126 sähköposti: jenni.kiilholma@ruokavirasto.fi