Hyppää sisältöön
Media

Suomi maailmankartalle keittiön kautta

maa- ja metsätalousministeriöulkoministeriö
Julkaisuajankohta 18.9.2023 5.00
Uutinen
Suomen Etelä-Afrikan suurlähetystön kokki Jade Klaasen tutustui viime vuonna Helsingissä suomalaiseen ruokaan ja ruokakulttuuriin sekä ruokahävikin vähentämiseen. Kuva: Taina Saahko

Suomen Keittiömestarit ry on julkaissut Suomiruoka-reseptiikkaa Suomen maakuvatyön ja elintarvikeviennin edistämiseksi. Reseptiikka palvelee Suomen suurlähetystöjä ja edustustoja maailmalla ja kansainvälisiä kokouksia järjestäviä tahoja Suomessa. Valmis materiaali tulee avoimeen jakoon kaikkien käytettäväksi. Materiaali on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti.

Materiaaliin on koottu kymmenen menukokonaisuutta, joita voidaan käyttää sellaisenaan tai yhdistellä ruokalajeja oman mieltymyksen mukaan. Menukokonaisuuksissa on huomioitu Suomen vuodenajat ja suunniteltu ruokalajit sesonkien mukaisesti. Menukokonaisuuksien lisäksi materiaali sisältää yksittäisiä perinteisiä suomalaisia ruokalajeja sekä huomioi suomalaisille tärkeitä juhlapäiviä.

- Ruokakulttuurimme on tärkeää näkyä kansainvälisille vieraille ja kohderyhmille käytännön kautta. Se toteutuu, kun tilaisuuksissa ja tapahtumissa tarjotaan suomalaisen ruokakulttuurin mukaista ruokaa, huomioidaan sesongit ja suomalaiset juhlapäivät. Ruoka on diplomatian tärkeä työväline, kertoo konferenssivalmentaja Annariina Kukkonen ulkoministeriön protokollapalveluista. 

Suomen elintarvikevienti on kasvussa ja tavoitteet sen lisäämiseksi kirjattu hallitusohjelmaan. Pandemian jälkeinen matkustus on hyvässä käynnissä ja kansainväliset tapahtumat Suomeen lisääntymässä. Jotta kansainvälisille vierailijoille jää kokonaisvaltaisia elämyksiä Suomesta, tulee Suomen maistua myös kävijöiden lautasilla. Suomalainen ruokakulttuuri on rikas ja ainutlaatuinen, mutta suhteellisen tuntematon maamme rajojen ulkopuolella. Siksi sekä Suomen maakuvaa että suomalaista ruokaa pitää tuoda esille. 

- Suomessa järjestettävien kansainvälisten kokousten tarjoiluissa ei edelleenkään tuoda riittävästi esiin suomalaista ruokakulttuuria, raaka-aineita ja elintarvikkeita. Toiveena on, että nyt tuotetun materiaalin myötä tapahtumajärjestäjät Suomessa ja Suomen suurlähetystöjen keittiöt maailmalla nostavat vahvemmin suomalaisuutta esiin, linjaa Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä. 

- Tämä on yhteinen ponnistus, jota myös alueyhdistykset ovat tukeneet perinteisillä ja paikallisilla resepteillä”, sanoo Leena Pölkki Suomen Keittiömestarit ry:stä. Strategiansa mukaisesti yhdistys haluaa edistää toiminnallaan suomalaisten raaka-aineiden arvostusta ja tunnettuutta ja puhuu puhtaiden, selkeiden ja jäljitettävien kotimaisten raaka-aineiden puolesta. 

Valmis materiaali julkaistaan Suomen Keittiömestarit ry:n sivustolla http: Suomiruoka - Suomen Keittiömestarit (chefs.fi)

Lisätietoja:

Kirsi Viljanen, MMM kirsi.viljanen@gov.fi p. 0295162142
Annariina Kukkonen, UM annariina.kukkonen@gov.fi p. 0505957407
Leena Pölkki, Suomen Keittiömestarit ry lahi@chefs.fi p. 0404137149

Ruoka ja maatalous