Informationen om ursprungslandet för kött som används som ingrediens i livsmedel förbättras
Jord- och skogsbruksministeriet förbättrar konsumenternas tillgång till information. I fortsättningen ska ursprungslandet för kött anges på förpackningens framsida med tillräckligt stor teckenstorlek för livsmedel som innehåller mer än 15 procent kött. Förordningen träder i kraft den 1 juni 2026.
I och med ändringen ska ursprungslandet för kött i livsmedel där köttandelen överstiger 15 procent anges både i ingrediensförteckningen och på förpackningens framsida, med en teckenstorlek vars x-höjd är minst tre millimeter.
Om ursprungslandet för köttet som används i livsmedlet varierar, kan det även anges som område, till exempel ”flera EU-länder” eller ”flera icke-EU-länder”.
- Även om sådana formuleringar kan förvirra eller till och med roa konsumenterna, finns det ett tydligt behov av dem. Tillgången på och priset på kött varierar, och en tillverkare som använder importerat kött kan inte alltid veta vilket land köttet slutligen kommer från. Etiketterna beställs ofta för flera år framåt, så en märkning som hänvisar till ursprungsområdet möjliggör en mer flexibel anskaffning av råvaror från flera olika länder, säger livsmedelssäkerhetsdirektör Sebastian Hielm.
Förslaget till förordning var på remiss tidigare i våras. Kommentarerna som framfördes i utlåtandena beaktades i den fortsatta beredningen.
Bakgrund
Tydlig information om livsmedel och deras ursprungsland hjälper konsumenten att göra medvetna val. Finländarnas vilja att öka konsumtionen av inhemsk mat framgår tydligt i konsumentundersökningar. Upprätthållandet av försörjningsberedskap och beredskap påverkar konsumenternas köpbeslut. En stor del av konsumenterna efterfrågar omfattande information om livsmedlens ursprung.
- ”Märkning av ursprungsland på förpackningens framsida är en förnyelse som hjälper konsumenten att göra medvetna val”, säger jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.
- Hittills har det varit svårt för konsumenten att bedöma om en produkt som verkar vara finländsk är tillverkad av inhemskt eller importerat kött – eller i vilken utsträckning båda har använts.
Finland har redan länge förespråkat att ursprungsmärkningen av livsmedel bör utvecklas inom EU-lagstiftningen. Eftersom EU-lagstiftningen inte har framskridit som önskat, har Finland infört nationella bestämmelser om ursprungsmärkning för vissa livsmedel. Jord- och skogsbruksministeriets förordning 218/2017 är temporär och dess giltighet har förlängts flera gånger.
Förordningen tillämpas på ursprungsmärkning av kött, mjölk och mjölkprodukter som används som ingredienser i färdigförpackade livsmedel som tillverkats i Finland. Ursprungslandet ska anges i ingrediensförteckningen eller i dess omedelbara närhet. Om förpackningen är försedd med det frivilliga märket Gott från Finland, behöver ursprungsinformationen inte anges separat.
Finland fortsätter att driva frågan på EU-nivå för att kraven på ursprungsmärkning ska utvidgas i EU-lagstiftningen.
Mer information:
Sebastian Hielm, livsmedelssäkerhetsdirektör, tfn 0295 162 305
fornamn.efternamn@gov.fi