Hyppää sisältöön
Media

Turussa rakennetaan Kiinan ja Euroopan vesiyhteistyötä – Paikalla monen maan ministerit

Ulkoasiainministeriömaa- ja metsätalousministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 18.9.2017 15.37
Uutinen

Kiinan ja EU:n välisestä vesiyhteistyöstä järjestetään Turussa korkean tason poliittinen kokoontuminen 21.–22.9. Tilaisuudessa keskustellaan YK:n kestävän kehityksen vesitavoitteista, vedestä kiertotaloudessa sekä vahvistetaan Kiinan ja Euroopan vesiyritysten yhteistyötä.

Kyseessä on CEWP:n (China-Europe Water Platform) vuosikokous. CEWP on Euroopan unionin ja Kiinan vesivaraministeriön välinen vesialan hallinnon, tutkimuksen ja yritysten yhteistyöverkosto.

Kokous järjestetään Turun linnassa. Suomea edustaa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, jonka lisäksi paikalla on Kiinan vesiministeri Chen Lei, Viron ympäristöministeri Siim Kiisler, Ruotsin ympäristöministeri Karolina Skog sekä EU:n ympäristökomissaari Karmenu Vella. Konferenssiin ja bisnestapahtumiin osallistuu lähes 400 vierasta yli 20 eri maasta.

Vesiyrityksille ovet auki Kiinaan

Keskeinen osa konferenssia on bisnesosuus, jossa keskustellaan muun muassa veden merkityksestä kiertotaloudessa. Kokouksen yhteydessä järjestetään mittava matchmaking-tapahtuma, jossa yli 130 kiinalaista ja eurooppalaista yritystä etsii uusia yhteistyömahdollisuuksia. Matchmakingin toteuttavat Eurooppalainen yritysverkosto (Enterprise Europe Network) sekä Turku Science Park. Lisäksi osallistujilla on mahdollisuus vierailla Kiinan markkinoille pyrkivissä suomalaisissa yrityksissä. Yliopistojen ja tutkimuslaitosten edustajille luvassa on innovaatiotapahtuma.

Tapahtuma järjestetään maa- ja metsätalousministeriön, ympäristöministeriön, ulkoministeriön, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Turun kaupungin, Varsinais-Suomen liiton, Satakuntaliiton sekä LOURA-vesiverkoston sekä useiden kotimaisten ja ulkomaisten yhteistyökumppaneiden yhteistyönä Kiinan vesivaraministeriön ja EU:n komission kanssa.

Suomi osallistuu aktiivisesti CEWP:n toimintaan. Maa- ja metsätalousministeriö johtaa Euroopan ja Kiinan välisen vesiyhteistyön Euroopan sihteeristöä vuosina 2018–2019. Sihteeristön myötä Suomen asema CEWP:ssä vahvistuu edelleen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
kansainvälisen vesiyhteistyön päällikkö Seppo Rekolainen, seppo.rekolainen(at)mmm.fi, p. 0295 162 086
neuvotteleva virkamies Olli-Matti Verta, olli-matti.verta(at)mmm.fi, p. 0295 162 123

Lisätietoja tapahtumasta: 2017cewp.fi
Lisätietoja matchmaking-tapahtumasta: b2match.eu/cewp2017

Twitter: #2017CEWP #CEWP

Katso suora lähetys tapahtumasta Turun linnasta 21.9. klo 9-12.

EU ja kansainväliset asiat Vesi