Hyppää sisältöön
Media

Ukrainan tilanne huolestuttava – kausityöntekijöiden tarve edellisvuosien kaltainen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.3.2022 13.34
Tiedote

Ohjeistus työnantajille alkutuotannon kausityövoiman turvallisesta maahantulosta on valmistunut. Suomeen tuleva kausityöntekijä on oltava rokotettu THL:n ohjeiden mukaisesti. Vaihtoehtoisesti maahan pääsee, kun kuuluu huoltovarmuuden kannalta kriittiseen työvoimaan, johon alkutuotannon työntekijät lasketaan kuuluvaksi. Rokottamaton maahan saapuva henkilö testataan rajalla. 

Ukrainassa vallitseva sotatila vaikuttaa monin tavoin ukrainalaisten mahdollisuuksiin tulla Suomeen kausitöihin. Ukrainalaisten kausityötodistusten myöntämisessä, maahan saapumisessa ja rokotevaatimuksissa haetaan kaikki mahdollinen jousto.

Rokotetut työntekijät pääsevät maahan rokotetodistuksella tai jos henkilö on sairastanut koronan. Rokottamattomille ensimmäinen koronatesti tehdään rajalla heti Suomeen saapumisen jälkeen, toinen 72 – 120 tunnin kuluttua ensimmäisestä testistä. Tarkemmat ohjeet koronaturvallisuudesta löytyvät THL:n sivuilta (THL:n ohjeet matkustamisesta ja koronavirusepidemiasta). Myös alueelliset koronarajoitukset voivat vaikuttaa tilojen toimintaan. Maa- ja metsätalousministeriö suosittaa vahvasti kaikille Suomeen tuleville kausityöntekijöille rokotusten ottamista jo ennen maahan saapumista. Ministeriö suosittaa myös, että henkilöllä on enintään 72 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos. 

Ukrainalaisten maahan saapuvien ja mahdollisesti myöhemmin kausityöhön hakeutuvien henkilöiden osalta joustot edellä mainittuihin rajoituksiin ovat mahdollisia. Migrin (migri.fi) ja Rajavartiolaistoksen sivuilta (raja.fi) saa päivitettyä tietoa.

Alkutuotannon kausityötekijätarve on noin 16 000. 

- Ukrainan sota on meidän kaikkien huolena. Pyrin kaikin tavoin osaltani huolehtimaan, että kattava viranomaisyhteistyö takaa kausityöntekijöiden Suomeen pääsyn tulevalla kasvukaudella ja kaikki mahdollinen tehdään kausityöntekijöiden maahan saapumisen mahdollistamiseksi. Näin voimme auttaa myös sotatilasta kärsivää Ukrainaa ja ukrainalaisia. Seuraamme tilannetta tarkoin. Samalla haluan edellisien koronakeväiden tapaan korostaa tilojen terveysturvallisuuden tärkeydestä ja tilojen vastuusta työntekijöistään, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä

maatalousneuvos Kirsi Heinonen, p. 02951 62059, etunimi.sukunimi(at)gov.fi

Liite: Alkutuotannon kausityövoiman turvallinen maahantulo - ohjeistus työnantajille