Ny receptsamling stärker den finska matkulturens synlighet ute i världen

jord- och skogsbruksministerietutrikesministeriet
Utgivningsdatum 26.8.2025 14.24
Typ:Pressmeddelande

Finlands kocklandslag har med stöd av jord- och skogsbruksministeriet utvecklat en vegetariskt betonad receptsamling, i synnerhet med tanke på Finlands ambassader och beskickningar runt om i världen. Receptsamlingen kan vara till nytta även för olika aktörer som ordnar internationella möten och evenemang i Finland.

Projektet ”Suomi lautasella” (Finland på tallriken) är en naturlig fortsättning på projektet Suomiruoka, som genomfördes 2023 tillsammans med Suomen Keittiömestarit – Finlands Köksmästare ry. I det tidigare projektet utvecklades en omfattande samling finländska traditionella rätter och menyer. Det nya, vegetariskt inriktade projektet bottnar i önskemål från ambassaderna om vegetariska recept. Ute i världen ses en kontinuerligt ökande efterfrågan på vegetariska alternativ, och att erbjuda sådana ses som en del av en ansvarsfull matkultur.

I projektet ”Suomi lautasella” sammanställs praktiska och enkla recept med betoning på inhemska säsongsråvaror och principerna för hållbar utveckling. Helheten består av en mångsidig buffé och fem trerättersmenyer, där vegetariska rätter har en framträdande roll. Vid sidan av recept innehåller helheten också berättelser om finländsk matkultur samt exakta näringsvärden. Materialet översätts till engelska, så att det kan utnyttjas vid internationella representationsevenemang.

”Vi vill ge ambassaderna ett modernt och ansvarsfullt sätt att berätta om det finländska köket. Av rena råvaror, naturen och mattraditionerna skapas en berättelse, som syns på tallriken. Samtidigt bemöter vi den ökande efterfrågan på vegetariska alternativ”, säger Katja Tuomainen, som är ledare för Finlands kocklandslag.

”Mat är en stark del av diplomatin och byggandet av den finska identiteten ute i världen. Det är fint att vi nu kan erbjuda ambassaderna en större och mer ansvarsfull helhet där den rika finländska matkulturen visas också genom vegetarisk mat”, säger Annariina Kukkonen, konferenssamordnare vid utrikesministeriet.

”Jag hoppas att de nya recepten kommer till användning hos ambassaderna och även inspirerar andra att bekanta sig med det finländska köket”, säger Kirsi Viljanen, specialsakkunnig vid jord- och skogsbruksministeriet. ”Recepten stöder också genomförandet av de nya nationella näringsrekommendationerna”, tillägger hon.

Recepten har nu publicerats offentligt för alla.

Mer information:

Annariina Kukkonen, konferenssamordnare, utrikesministeriets protokolltjänster, tfn +358 29 535 0898

Kirsi Viljanen, Jord- och skogsbruksministeriet, tfn. +358 40 509 8986, E-post har formen fornamn.efternamn@gov.fi.

Katja Tuomainen, Finlands kocklandslag, tfn.  +358 41 366 9108, E-post har formen fornamn.efternamn@kokkimaajoukkue.fi.