Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto hyväksyi ekologisen alan kesantojen viljelyn

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 7.4.2022 13.53
Tiedote

Valtioneuvosto hyväksyi tänään asetusmuutoksen, jonka mukaan viherryttämistuen ekologisen alan kesantoa (EFA-kesanto) voi tänä vuonna käyttää viljelyyn, laiduntamiseen ja sadonkorjuuseen.

Tämä muutos perustui komission aiemmin antamaan päätökseen, jossa jäsenvaltioille annettiin mahdollisuus ottaa tämä poikkeus käyttöön. Poikkeuksen tavoitteena on lisätä ruuan- ja rehuntuotantoa tilanteessa, jossa Ukrainan sota on vaikuttanut maataloustuotteiden kysyntään ja tarjontaan.

EFA-kesantoaloilla voi viljellä mitä tahansa tukikelpoista viljelykasvia ja alalta voi korjata satoa ja sitä voi laiduntaa. Näillä tuotantoon hyödynnettävillä EFA-kesantoaloilla voi käyttää kasvinsuojeluaineita. Lisäksi alat voidaan hyväksyä viherryttämistuen viljelyn monipuolistamisen vaatimuksessa edelleen kesannoksi. Tätä poikkeusta sovelletaan takautuvasti tämän vuoden alusta alkaen.

Ruokavirasto ohjeistaa erikseen siitä, miten viljelijä ilmoittaa tukihakemuksellaan ne EFA-kesannot, joita hän käyttää tuotantoon.

Myöhemmin on tarkoitus muuttaa täydentäviä ehtoja koskevaa valtioneuvoston asetusta, jotta viljelijä voi halutessaan lannoittaa tuotantoon käytettäviä EFA-kesantoaloja. Tähän asetusmuutokseen voi antaa lausuntoja viimeistään 20.4.2022 (linkki lausuntopyyntöön).

Ekologisen alan velvoite on voimassa ainoastaan Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan maakunnissa maatiloilla, joilla on yli 15 hehtaaria peltoalaa. Velvoitetta ei ole näiden alueiden tätä pienemmillä tiloilla, luonnonmukaista tuotantoa harjoittavilla tiloilla eikä nurmi-, kesanto- tai palkokasvivaltaisilla tiloilla. Vuonna 2021 EFA-kesantoa oli noin 20 000 ha.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä: 
Neuvotteleva virkamies Suvi Ruuska, p. 0295 16 2248, suvi.ruuska (at) gov.fi
Neuvotteleva virkamies Pia Lehmusvuori, p. 0295 16 2207, pia.lehmusvuori (at) gov.fi

EU ja kansainväliset asiat Maaseutu Ruoka ja maatalous