Luomufoorumi

Keskiviikko 7.2.2024 klo 12.00 – torstai 8.2.2024 klo 15.00

maa- ja metsätalousministeriö

Luomufoorumi

Maa- ja metsätalousministeriö ja Pro Luomu kutsuvat Luomufoorumiin 7.–8.2. Kouvolaan. Tilaisuus on osa Luomu 2.0 -ohjelman toimeenpanon sidosryhmätilaisuuksia.

Tilaisuuden juontaa maatalousneuvos Kirsi Heinonen, MMM.

Tilaisuus on kaksipäiväinen, ja voit osallistua haluamiisi osioihin. Ilmoittaudu mukaan pian, sillä tapahtumiin on rajallinen määrä paikkoja! Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Keskiviikkona 7.2. Kouvolassa järjestettävään seminaariin on mahdollista osallistua etänä tästä linkistä.

Luomufoorumin seminaari 7.2. klo 12-16, Kouvolatalo

klo 12 Luomufoorumin avaus

  • Avaussanat, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen
  • Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa – katsaus alueelliseen kehittämistyöhön, yksikön päällikkö Jyrki Pitkänen, Maaseutupalvelut, Kaakkois-Suomen ELY-keskus
  • Luomu osana kotimaisen ruuantuotannon strategiaa ja kasvuohjelmaa, valtiosihteeri Päivi Nerg
  • Keskustelua aiheesta, paneelissa mukana valtiosihteeri Päivi Nerg, johtaja Sari Iivonen, Luomuinstituutti, elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm, MMM, luomuviljelijä Tommi Hasu ja toimitusjohtaja Pasi Tamminen, Tamminen Oy

klo 13.30 Katsaus Luomu 2.0 ohjelman tavoitteisiin ja toimiin

  • Luomun markkinatilanne kaupassa, kuppiloissa ja kuluttajien huulilla, Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras
  • Mitä tilastot kertovat alkutuotannon kehityksestä? ylitarkastaja Sampsa Heinonen, Ruokavirasto
  • Kommentti tuotannon kehitykseen, Luomuliiton toiminnanjohtaja Susann Rännäri

klo 14.20-14.50 Kahvitauko
Lainsäädännön ja valvonnan kehittäminen

  • Luomuohjelma ja EU lainsäädännön kehittäminen, elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm, MMM
  • Luomuvalvonta tukemassa luomun kehitystä, ylijohtaja Marjatta Rahkio, Ruokavirasto

Luomuosaamisen ja tiedon lisääminen

  • Koulutuksella luomuosaaminen nousuun – Lukoke -hankkeessa opittua, kehittämispäällikkö Outi Vahtila, HAMK ja projektipäällikkö Anu Arolaakso, Savon koulutuskuntayhtymä
  • Tutkimus luomutuotannon kehittämisen tukena, johtaja Sari Iivonen, Luomuinstituutti

klo 15.50 Päivän yhteenveto, maatalousneuvos Kirsi Heinonen, MMM

Luomufoorumin työpajat 8.2. klo 8.30–15.30

paikka: Xamk, Kouvolan kampus

Luomufoorumin toisena päivänä sukelletaan erityistä huomiota vaativiin luomuohjelman teemoihin syvällisemmin. Työpajat ovat suunnattu erityisesti luomualan kehittäjille, mutta niihin ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet. Työpajojen paikat ovat kuitenkin rajoitettuja ja pajoihin otetaan osallistujat ilmoittautumisjärjestyksessä.

Aamupäivällä klo 8.30–11

  • Luomututkimuksen prioriteetit vuosille 2025–2030, työpajan järjestää Luomuinstituutti. (Työpajan jälkeen on lounastauko, omakustanteinen.)

Iltapäivällä klo 12–14.30 rinnakkain

  • Luomutuotannon lisääminen ja luomualkutuotannon kehittäminen, työpajan järjestää maa- ja metsätalousministeriö. 
  • Luomua lisää ammattikeittiöihin, työpajan järjestää Luomutetaan ruokapalvelut -hanke.

klo 14.30 Päivän yhteenveto
klo 15 Päätöskahvit

KE 7.2. klo 12–16 Kouvolatalo (Varuskuntakatu 11, Kouvola)
TO 8.2. KLO 8.30–15 Xamk, Kouvolan kampus (Paraatikenttä 7, Kouvola)

Lisätietoja:

Kouvolatalon osoite on Varuskuntakatu 11, 45100 Kouvola.

Luomufoorumin järjestää maa- ja metsätalousministeriö ja Pro Luomu. Pro Luomu järjestää tilaisuutta osana Lähiruokaa, luomua ja luonnontuotteita – Ruokasektorin koordinaatio -hanketta, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.