Luontohyötyjä laitumelta -aamiasseminaari
Keskiviikko 11.6.2025 klo 9.00 – 11.30
Miten luonnon monimuotoisuutta edistävän luonnonlaidunlihan tuotanto ja kulutus saadaan kasvuun Suomessa?
Luonnonlaidunlihaa saadaan eläimistä, jotka laiduntamalla estävät niittyjä ja muita uhanalaisia perinneympäristöjä kasvamasta umpeen. Hoidettujen perinneympäristöjen pinta-alaa tulee lisätä Suomessa huomattavasti, ja luonnonlaidunliha tarjoaa markkinoille tavan osallistua tähän työhön.
Maa- ja metsätalousministeriön ja WWF:n järjestämässä aamiaisseminaarissa kuullaan luonnonlaidunnuksen ympäristöhyödyistä sekä luonnonlaidunlihan tuotannon ja kulutuksen tulevaisuudennäkymistä Suomessa. Miksi ilmastopäästöistään kuuluisat naudat ovatkin luonnonlaitumilla ympäristöteko? Miten tällaista lihaa saataisiin Suomessa kaupan hyllyille ja lisää myös ravintoloiden listoille? Entä miten asiassa on onnistuttu Ruotsissa?
OHJELMA
9.00-9.30 Aamun kahvitori Musiikkitalon Parvilämpiössä (Mannerheimintie 13 A): Kahvi, tee ja jäävesi, vegaaninen kahvileipä, jonka lisukkeeksi erikseen tarjolla luonnonlaidunlihaa (naudan paahtopaisti), vegaaninen smoothie
9.30-11.30
Avaussanat Markku Sipi, toimittaja, Yle Luonto
Perinneympäristöjen ja luonnonlaidunnuksen tilanne Suomessa Eeva-Liisa Korpela, suojeluasiantuntija, WWF Suomi
Tuloksia sertifioidun luonnonlaidunlihan tuottamisen ja myynnin edistämisestä Suomessa -hankkeen selvityksestä Tuuli Orasmaa, maa- ja metsätalousministeriö ja Laura Varjotie, Pyhäjärvi-instituutti
How Swedish certified Pasture Beef made it on to the supermarket shelves? Anna Jamiesson, Verksamhetsledare, Naturbeteskött i Sverige (etänä)
Paneelikeskustelu: Luonnonlaidunlihan tuotannon ja kulutuksen mahdollisuudet ja haasteet Keskustelijat Ari Ruoho (keittiöpäällikkö, ravintola Nokka)
Fredrik von Limburg Stirum (Kosken kartano, tuottaja, nauta)
Jarmo Latvanen (Tolvilan kartano, tuottaja, lammas)
Kim Roslund (toimitusjohtaja, lihakauppa Roslund).
Paneelikeskustelun vetää Markku Sipi.
Loppupuheenvuoro Markku Sipin haastateltavana Pekka Pesonen, kansliapäällikkö, maa- ja metsätalousministeriö.
Tilaisuuden päätteeksi esiintyjät median haastateltavissa (n. 30 min)
Ilmoittautuminen viimeistään 6.6.
Kohderyhmät: julkinen hallinto, media, järjestöt ja yhteisöt