Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Artesaaniruuan suomenmestaruudesta kilpaillaan lokakuussa Raaseporissa

Maa- ja metsätalousministeriö
25.5.2016 14.13
Tiedote

Suomi on Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaa vuonna 2016. Puheenjohtajuuskauden ohjelmassa on useita ruoka-alan tapahtumia, joista suurin on artesaaniruokakilpailu. Kaikille pohjoismaisille osallistujille avoin artesaaniruuan suomenmestaruuskilpailu järjestetään Yrkeshögskolan Noviassa Tammisaaressa 10.–13.10.2016. Ilmoittautuminen kilpailuun on nyt avattu.

Kilpailu järjestetään maa- ja metsätalousministeriön ja Kustens Mat -projektiryhmän yhteistyönä. Maa- ja metsätalousministeriö on kilpailun pääasiallinen rahoittaja. Kilpailu on avoin kaikille pohjoismaalaisille artesaaniruuan tuottajille. Kilpailuun voi osallistua myynnissä olevilla tuotteilla, jotka täyttävät kilpailun tuotevaatimukset.

Ruoka-artesaanit ovat kasvava ammattikunta pohjoismaissa. Ruoka-artesaanit valmistavat ainutlaatuisia, laadukkaita erikoistuotteita, joiden reseptiikassa on usein pohjana paikallinen ruokaperinne. Artesaaniruuan valmistuksessa käytetään pääosin paikallisia raaka-aineita, joita jalostetaan omalla tilalla tai omassa yrityksessä. Tunnusomaista artesaaniruualle on, että tekijä ja kädentaidot ovat läsnä koko tuotantoketjussa.

Kilpailu järjestetään, jotta artesaaniruoka tulisi tutuksi kuluttajille ja että alan kehitys nopeutuisi. Kilpailulla halutaan kannustaa ruoka-artesaaneja työssään ja innostaa heitä kehittämään yrityksiään ja tuotteitaan.

Suomenmestaruuskilpailujen aikana järjestetään myös useita artesaaniruoka-aiheisia miniseminaareja ja opintokäyntejä Länsi-Uudenmaan elintarvikeyrityksiin. Kaikki aiheesta kiinnostuneet voivat osallistua tähän ohjelmaan. Ohjelma huipentuu juhlaillalliseen ja palkintojen jakoon Fiskarsin ruukissa keskiviikkona 12. lokakuuta. Miniseminaarien, retkien ja juhlaillallisen tiedot ilmoittautumisohjeineen sekä kooste majoitusvaihtoehdoista julkaistaan kilpailun nettisivuilla kesäkuun loppuun mennessä.

Suomenmestaruudesta kilpaillaan seuraavissa tuoteluokissa: maitotuotteet, leikkeleet ja lihatuotteet, kalatuotteet, leipomotuotteet, marja- ja hedelmätuotteet, vihannes- ja sienituotteet, kylmät mauste- ja ruokakastikkeet, snaksit, käymisteitse valmistetut juomat ja innovatiiviset artesaaniruokatuotteet. Ilmoittautuminen kilpailuun on käynnissä 25.5.–26.8.2016.

Lisätietoa:
Seija Ahonen-Siivola, pj-kauden ruokateeman vastuuhenkilö, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 173, [email protected]
Ann-Louise Erlund, Yrkeshögskolan Novia, p. 044 799 8406, [email protected] (käytännön ohjeet kilpailusta)

EU ja kansainväliset asiat Lähiruoka Ruoka ja maatalous