Hyppää sisältöön
Media

EU:n metsäkatoasetus voimaan kesäkuun lopussa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.6.2023 14.32
Tiedote

EU:n metsäkatoasetus on julkaistu 9.6.2023. Asetuksella pyritään minimoimaan EU:n osuus maailmanlaajuiseen metsäkatoon ja metsien tilan heikkenemiseen sekä vähentämään EU:n osuutta kasvihuonekaasupäästöistä ja biologisen monimuotoisuuden heikkenemisestä.

EU:n metsäkatoasetus tulee voimaan 29.6.2023. Voimaantulemisen jälkeen alkaa 18 kuukauden siirtymäaika, jonka päätyttyä asetuksen soveltaminen alkaa. Pieniä ja mikroyrityksiä koskien siirtymäaika on 24 kuukautta. Lisäksi puutuotteita koskee 18-54 kuukauden siirtymäaika, riippuen tuotteiden tuottamisajankohdasta.

Siirtymäajan aikana Euroopan komissio julkaisee ohjeistuksia metsäkatoasetuksen toimeenpanosta. Varsinaiset komission suuntaviivat julkaistaan aikaisintaan ensi syksynä. Tätä ennen komissio julkaisee myös vastauksia yleisimpiin kysymyksiin. Maa- ja metsätalousministeriö tiedottaa kansallisista linjauksista.

EU:n metsäkatoasetuksen mukaista metsäkatoa tapahtuu, kun metsää raivataan pysyvästi maatalouskäyttöön ja raivauksen jälkeen alueella tuotetaan asetuksessa listattuja tuotteita. Suomessa tuotettavista tuotteista asetus koskee naudanlihaa ja puuta.

Maa- ja metsätalousministeriön tulkinnan (2.6.2023) mukaan EU:n metsäkatoasetus ei pääsääntöisesti estä uusien ympäristönhoitosopimusten tekoa metsälaitumien ja avoimien luonnonlaitumien kohdalla. Ministeriö suosittelee edelleen viivästyttämään nauta- ja lypsykarjatilojen uusinvestointeja.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2023/1115
Tiedote 2.6.2023: Laiduntaminen metsissä voi jatkua

Lisätiedot

  • erityisasiantuntija Viktor Harvio, p. 029 5162 040, viktor@harvio@gov.fi
  • yksikönpäällikkö Erno Järvinen, p. 029 516 2150, erno.jarvinen@gov.fi
Metsät Ruoka ja maatalous