Hyppää sisältöön
Media

EU:ssa juhlitaan luomutuotannon päivää toista kertaa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 19.9.2023 8.00
Uutinen

Euroopan unionin luomutuotannon päivää juhlitaan EU:ssa syyspäivän tasauksen aikaan monin tavoin. Maa- ja metsätalousministeriön henkilökunta nauttii luomuaamiaista 25. syyskuuta ja kutsuu Euroopan komission Suomen edustuston henkilökunnan, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan, ProLuomun ja Luomuliiton edustajat mukaan.

- Luomussa emme ole ulkomaisten tuotantopanosten varassa, koska siinä ei käytetä kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Luomu siis luo kansallista huoltovarmuutta, toteaa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

- Onkin valitettavaa, että viljelijöiden luomusitoumusten määrä on viime vuodesta laskenut lähes kahdeksan prosenttia, ja samalla heikon taloustilanteen takia myös luomuelintarvikkeiden kulutus on vähentynyt. Uskon kuitenkin, että taloudellisen tilanteen parantuessa vastuulliset ja kestävät valinnat tulevat taas lisääntymään. Luomussa korostuvat suomalaisen ruuantuotannon parhaat puolet, ja olen kovasti ylpeä, kun voimme yhdessä viettää luomun omaa juhlapäivää, jatkaa ministeri Essayah.

MMM muistuttaa, että luomutuotanto on tärkeä osa kestävää ruokajärjestelmää, huoltovarmuutta ja se myös ylläpitää luonnon monimuotoisuutta. Luomutuotanto on kestävän ruuantuotannon edelläkävijä.

EU:n komission, kuten myös Suomen oman kansallisen luomuohjelman, tavoitteena on kasvattaa luomun kulutusta sekä kodeissa että ruokapalveluissa, tukea siirtymää luomutuotantoon ja koko luomun arvoketjua. Kansallinen luomuohjelmamme sisältää lisäksi tavoitteita luomuvesiviljelyn käynnistämisestä ja keruuluomun eli luomuluonnontuotteiden tuotannon lisäämisestä. Tavoitteisiin pääsemme kaikkien luomualan toimijoiden yhteistyöllä.

Maa- ja metsätalousministeriössä toivotaan, että mahdollisimman monet juhlisivat EU-laajuista luomutuotannon päivää, kukin omalla tavallaan.

Lisätietoja:

Maatalousneuvos Kirsi Heinonen, p. 0295 162 059
Neuvotteleva virkamies Leena Seppä, p. 0295 162 373