Hyppää sisältöön
Media

Kalasta viisaasti norppavesillä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.7.2021 20.00 | Muokattu 6.7.2021 klo 12.51
Tiedote
saimaannorppa
Kuva: Jouni Koskela

Kesäinen Saimaa kutsuu kalastamaan, mutta kukaan ei halua saada vahingossa saaliikseen saimaannorppaa. Siksi pitää olla erityisen tarkkana, kun kalastaa norppavesillä etenkin heinäkuussa, jolloin osa kuuteista on vielä pienikokoisia.

Saimaannorpan suojelemiseksi on säädetty joukko kalastusrajoituksia. Saimaalla seurataan tarkasti, mille alueille norpat levittäytyvät ja pesivät. Tiedon perusteella on säädetty kalastusrajoitusalue, joka löytyy kalastusrajoitus.fi –palvelusta. Lisää tietoa rajoituksista löytyy myös osoitteesta mmm.fi/saimaannorppa

Saimaan kalastusrajoitusalueella on voimassa seuraavat säädökset:

  • Verkkokalastus on täysin kiellettyä 15.4.–30.6. Poikkeuksena tästä ovat kuitenkin alle 22 millimetrin solmuvälin muikkuverkot, joiden käyttö on kielletty 15.4.–20.6.
  • Riimuverkkojen ja muiden vahvalankaisten verkkojen käyttö on kiellettyä ympärivuoden. 
  • Verkot on tästä vuodesta alkaen aina ankkuroitava pohjaan joko verkon tai verkkojadan molemmista päistä.
  • Katiskan tai merran nielu ei saa olla leveydeltään tai edes venytettynä yli 15 senttimetriä.
  • Pitkäsiiman käyttö on aina kiellettyä, samoin kuin muun koukkupyydyksen, jossa käytetään syöttinä kalaa tai kalanpalaa.

Heinäkuussa verkoilla pitää pyytää harkiten, koska verkot voivat olla kuuteille vaarallisia 

Pienemmät kuutit jäävät helpommin kiinni verkkoihin kuin isommat ja siksi verkkokalastus on heinäkuussa vaarallista kuuteille. Norppavesillä kannattaa siis heinäkuussa kalastaa verkoilla vain harkiten ja aina rajoituksia noudattaen. Verkkoja ei myöskään pidä jättää pitkäksi aikaa veteen vaan pyyntiajat on hyvä pitää lyhyinä.   

Väljänieluinen katiska on norpalle suuri riski

Viime kesinä kalastuksenvalvonnassa on löytynyt paljon asetuksenvastaisia katiskoita. Saimaannorppa pääsee väljänieluiseen katiskaan mutta ei sieltä pois, jonka vuoksi on tärkeää, että katiskoiden nielu on leveydeltään alle 15 senttimetriä. Nielu tulee olla vahvistettu siten, että se ei missään olosuhteissa pääse laajenemaan 15 senttimetriä suuremmaksi.

Saimaannorppakanta on kasvanut 2000-luvulla noin 240 yksilöstä noin 420–430 yksilöön. Suojelustrategian 400 saimaannorpan välitavoite saavutettiin kuusi vuotta etuajassa. Tulokseen on päästy toimivilla rajoituksilla ja yhteistyöllä paikallisten asukkaiden kanssa. Tehtävää kuitenkin riittää, koska saimaannorppa on edelleen erittäin uhanalainen laji.

Kalasta viisaasti Saimaalla - kuva 3/4.

Lisätietoja:

Kalastusneuvos Eija Kirjavainen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 404, eija.kirjavainen(at)mmm.fi
Kalastusbiologi Teemu Hentinen, Pohjois-Savon ELY-keskus, 0295 024 037, teemu.hentinen(at)ely-keskus.fi

Infograafi ja ohjekuvat päivitetty 6.7.2021.

Eläimet ja kasvit Kalat Luonto ja ilmasto