Hyppää sisältöön
Media

Kansallinen metsästrategia uudistetaan tänä vuonna

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.2.2022 12.50
Tiedote

Kansallinen metsästrategia uudistetaan vuoden 2022 aikana. Uusi strategia ohjaa Suomen metsäpolitiikkaa ja julkisen vallan metsätoimia vuoteen 2035 saakka. 

Strategian uudistamisesta vastaa maa- ja metsätalousministeriö, mutta mukana on laaja joukko sidosryhmiä. Strategian materiaaleja työstää virkamiesvalmistelijoiden ja kansallisen metsäneuvoston tukena työvaliokunta. Lisäksi strategian tavoitteita hiotaan keväällä teematyöpajoissa ja kesällä alueellisissa työpajoissa. 

– Strategiatyö edellyttää paljon keskustelua, ja lopulta myös kompromisseja ja valintoja. Metsät tarjoavat suomalaisille monenlaista hyvinvointia kuten raaka-ainetta, työtä, tuloja, luontoarvoja, hiilensidontaa ja virkistystä. Strategian avulla pyritään sovittamaan yhteen nämä eri näkökulmat ja tavoitteena on kestävä metsien käyttö, kertoo osastopäällikkö Tuula Packalen maa- ja metsätalousministeriöstä. 

Kyselyitä ja paneeleita metsäteemoista

Myös kansalaisia kuullaan strategiatyön aikana jo ennen kuin strategia lähtee lausunnoille. Tarkoituksena on järjestää Otakantaa.fi-kysely strategiatyön tueksi. Kevään aikana järjestetään avoimien paneelien sarja, jossa pureudutaan metsiin ja niiden käyttömahdollisuuksiin eri näkökulmista. 

Ensimmäinen paneeli järjestetään perjantaina 18.2., jolloin keskitytään tulevaisuuden näkymiin ja erilaisiin skenaarioihin. Jokainen keskustelija tuo mukaan oman näkökulmansa. Mukana on Luonnonvarakeskuksen pääjohtaja Johanna Buchert, Deloitten strategiayksikön maajohtaja Tuomo Saari, metsäbiotalouden ennakoinnin professori Teppo Hujala Itä-Suomen yliopistosta sekä valtioneuvoston EU-politiikkayksikön päällikkö Lotta Nymann-Lindegren

Edellinen metsästrategia hyväksyttiin vuonna 2015 ja päivitettiin vuonna 2019. Nykyisen metsästrategian (KMS 2025) juuri valmistunut arviointi tukee strategiavalmistelua.

Uuden metsästrategian visio ja päämäärät asetetaan maaliskuussa. Tavoitteena on, että valmis strategia esitellään kansalliselle metsäneuvostolle tämän vuoden joulukuussa.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Satu Rantala, p. 02951 62045, satu.rantala(at)gov.fi
osastopäällikkö Tuula Packalen, p. 02951 62131, tuula.packalen(at)gov.fi

Kansallinen metsästrategia 2025 arviointi 31.1.2022

Luonto ja ilmasto Metsät