Hyppää sisältöön
Media

Kotieläinten lannan syyslevityksessä loppukiri – tapauskohtaiset poikkeusilmoitukset tehtävä lokakuun loppuun mennessä

maa- ja metsätalousministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 26.10.2023 14.20
Tiedote

Kotieläinten lannan syyslevitys on ollut kuluneena syksynä hankalaa poikkeuksellisen sateisen kasvukauden vuoksi. Tapauskohtaisesti syyslevityksen pidentäminen marraskuulle onnistuu ilmoituksella, jos sääolosuhteet ovat sen aikaisemmin estäneet ja sää pysyy suotuisana. Ilmoitus on tehtävä lokakuun loppuun mennessä.

Sää on kuluneella kasvukaudella ollut poikkeuksellisen haastava viljelylle. Kesäkuu oli helteinen ja sateeton. Heinäkuussa saadut sateet ja viileä sää helpottivat kasvustojen tilannetta, mutta vaikeuttivat viljelytöitä, kuten kotieläinten lannan ja muiden kierrätysravinteiden levittämistä. 

Syksyn sateet ovat  paikoitellen olleet poikkeuksellisen runsaita elo-, syys- ja lokakuussa. Siitä johtunut liiallinen märkyys ja ajoittain vallinnut viileä sää hidastivat peltokasvien valmistumista ja siirsivät kasvukauden aikaisia työvaiheita myöhään syksyyn. Sääolosuhteet myös rajoittivat syysmuotoisten kasvien kylvöä. 

Lannan syyslevitys ei ole sallittua lokakuun jälkeen kuin poikkeuksellisina vuosina. Nitraattiasetuksen poikkeus mahdollistaa tapauskohtaisesti lannan levityksen marraskuun loppuun saakka. Mikäli tila arvioi sen välttämättömäksi, siitä tulee tehdä välittömästi, viimeistään lokakuun loppuun mennessä, ilmoitus kuntaan esimerkiksi tällä lomakkeella.

Nitraattiasetuksen poikkeus edellyttää, että syys- ja lokakuun kelien on pitänyt olla niin poikkeuksellisen märät ja sateiset, ettei levitys ole onnistunut ajallaan. Toisaalta marraskuun kelin pitäisi pysyä suosiollisena, koska routaantuneeseen, veden kyllästämään tai lumipeitteiseen maahan lantaa ei muutenkaan saa levittää. Valvonnassa arvioidaan tilannetta säätilastojen lähtökohdasta ja viljelijä voi todistaa poikkeukselliset sääolosuhteet esimerkiksi valokuvilla.

Kovin pitkälle marraskuulle lannan levityksen lykkääminen on riskialtista, koska maa voi jäätyä tai lumi peittää pellon. Lannan syyslevityksen muita rajoituksia ei ilmoituksella voi ohittaa, vaan ne ovat voimassa. 

Lantalavarastot mitoitetaan Suomessa 12 kuukauden tarpeen mukaan, mutta heikkojen levitysolojen vuoksi voi olla tarpeellista etsiä vaihtoehtoisia varastointipaikkoja, jos tavanomaisesti käytössä olevat varastot eivät riitä. 

Viljelijätukien kannalta on olennaista, että nitraattiasetuksen mukaisia vaatimuksia noudatetaan. Nitraattiasetuksen noudattamista valvotaan ja seurataan yhtenä osana maatalouden laajoja ympäristövaatimuksia.

Lannan kovin myöhäinen syyslevitys ei ole ensisijainen tapa käyttää lantaa lannoitteena ravinteiden tehokkaan hyötykäytön kannalta. Käytännössä siihen joskus joudutaan turvautumaan heikkojen sääolosuhteiden vuoksi. 

Lisätietoja:
Ympäristöneuvos Sonja Pyykkönen, ympäristöministeriö p. 0295 250 123
Erityisasiantuntija Tiia Liuhala, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295162183   
Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@gov.fi

Erityisasiantuntija Hanna Muilu, Ruokavirasto p. 0295 204 419
Sähköposti: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Luonto ja ilmasto Ruoka ja maatalous