Hyppää sisältöön
Media

Kyläkauppatukea myönnetty lähes 180 kaupalle

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.1.2022 8.50
Tiedote

Tukea jaettiin kaikkiin Manner-Suomen maakuntiin. Tuki edistää maaseudun elinvoimaa ja palveluiden saatavuutta.

Ruokavirasto on myöntänyt kyläkauppatukea 174 kyläkaupalle ja neljälle myymäläautolle. Maaseudun päivittäistavarakaupoille tarkoitettu kyläkauppatuki oli haettavissa edellisen kerran vuonna 2019. Tämänkertaisella hakukierroksella tukialuetta laajennettiin koskemaan kaikkia maaseutualueita, ei ainoastaan harvaan asuttua maaseutua.

Tuki myönnettiin lähes kaikille tukea hakeneille kauppiaille. Tuki on lähes 11 000 euroa kyläkauppaa kohden. Myymäläautopalvelua tarjoava kyläkauppa saa noin 15 000 euron tuen.
Tuen tavoitteena on turvata ja edistää päivittäistavarakauppapalveluiden saatavuutta maaseudulla ylläpitämällä ja lisäämällä palveluiden monipuolisuutta. Kyläkaupat tarjoavat päivittäistavarapalveluiden lisäksi esimerkiksi käteisnosto-, posti-, polttoainejakelu- ja apteekkipalveluita.

”On hienoa, että entistä useammat kyläkaupat ja kauppa-autot ovat nyt saaneet tukea”, iloitsee maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

”Toiveena on, että tuki edistäisi myös omistajan- ja sukupolvenvaihdoksia. Kyläkauppiaiden keski-ikä on korkea, ja uhkana on, että eläköitymisten yhteydessä kaupoille ei löydy jatkajaa. Tällöin maaseudulta poistuvat monet toimivan arjen kannalta välttämättömät palvelut. Tuki voi parhaimmillaan rohkaista uutta yrittäjää jatkamaan tätä maaseudun elinvoiman kannalta tärkeää tehtävää”, Leppä toteaa.

Tukialueena ovat maaseutualueet. Maaseutualueella tarkoitetaan harvaan asuttua maaseutua, ydinmaaseutua, kaupungin läheistä maaseutua ja maaseudun paikalliskeskukseksi luokiteltua aluetta. 

Lisätietoja:
Annukka Kimmo, maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän erityisavustaja, p. 050 4780 226, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Auli Sihvola, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö, p. 029 5162 442, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Ruokavirasto antaa lisätietoja myönnetyistä kyläkauppatuista

Tommi Alanko, ylitarkastaja, Ruokavirasto, p. 029 5204 120, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi
 

Jari Leppä Maaseutu