Hyppää sisältöön
Media

Luontolahjani satavuotiaalle -kampanja ylitti tavoitteensa

maa- ja metsätalousministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 31.1.2018 11.00
Tiedote
Kuva: Lasse Hyvönen

Suomen juhlavuoden kunniaksi järjestettiin Luontolahjani satavuotiaalle -kampanja, joka kannusti maanomistajia perustamaan yksityisiä luonnonsuojelualueita. Uusia suojelualueita perustettiin vuoden 2017 aikana yhteensä 170 kappaletta, jotka ovat yhteensä 3064 hehtaaria. Kampanja ylitti siis reilusti tavoitteensa, joka oli 1800 hehtaaria.

Suojelualueita perustettiin kaikkiin Suomen 18 maakuntaan ja yhdeksässä ylitettiin sadan hehtaarin tavoite. Eniten uusia suojelualueita tuli Pohjois-Karjalaan (17 kpl) ja Pohjois-Pohjanmaalle (16 kpl). Eniten suojeltiin Pohjois-Suomessa, jossa kokonaispinta-alaksi tuli noin 1800 hehtaaria. Lapissa ja Kainuussa päästiin molemmissa lähes 500 hehtaariin ja Pohjois-Pohjanmaalla jopa 835 hehtaariin. 

Kampanjassa suojellut kohteet ovat etupäässä erilaisia metsiä ja soita sekä niiden yhdistelmiä. Lisäksi joukossa on ulkosaariston luotoja, lintukosteikoksi ennallistettu entinen turvesuo ja pieni lintujärvi. Suojelualueiden koot vaihtelevat suuresti, sillä suurin yksittäinen kohde on noin 270 hehtaaria ja pienin alle puoli hehtaaria. Osallistujien joukossa oli yksityishenkilöitä, yrityksiä, kuntia sekä säätiöitä ja yhdistyksiä.

Kampanjaan sai osallistua myös säätiöille tehtävillä rahalahjoituksilla. Mukana olleiden säätiöiden kautta lahjoitettiin rahaa yhteensä noin 350 000 euroa. Lahjoituksilla on jo ostettu uusia alueita suojeluun.

Kunnat tukivat kampanjaa merkittävällä panostuksella. Kampanjaan osallistui 40 kuntaa, joiden maille perustettiin yhteensä noin 1980 hehtaaria uusia suojelualueita. Aktiivisimpia kunnat olivat Uudellamaalla ja Pirkanmaalla, jossa suojelualueita perustettiin yhteensä noin 1230 hehtaarin verran. Suurimmat kaupungit, Helsinki, Espoo, Tampere ja Vantaa perustivat kampanjan aikana omia suojelualueitaan.

”Luontolahjani satavuotiaalle –kampanjan suosio on jälleen yksi osoitus siitä, kuinka tärkeää luonnon monimuotoisuuden suojelu on suomalaisille. Lämmin kiitos kaikille panoksestanne Suomen luonnon hyväksi”, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kiittää.

Valtio osallistuu Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaan suojelemalla yksityisten lahjoituksia vastaavan pinta-alan. Metsähallituksen Luontopalveluiden ja Metsähallitus Metsätalous Oy:n yhteistyönä on tähän mennessä tehty kampanjan mukaisia suojelupäätöksiä 665 hehtaarin edestä. Työ uusien kohteiden löytämiseksi jatkuu edelleen, ja kaikki valtion kohteet julkistetaan myöhemmin keväällä.

”Tässä kampanjassa toteutui hienosti juhlavuoden teema, joka oli yhdessä. Kansalaisten, valtion, kuntien ja säätiöiden voimin saatiin Suomeen valtava määrä uusia suojelualueita”, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.


Lisätiedot:

ympäristöneuvos Päivi Gummerus-Rautiainen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 240, etunimi.sukunimi@ym.fi

metsäneuvos Marja Kokkonen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 444, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Jari Leppä Kimmo Tiilikainen Luonto ja ilmasto Metsät