Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja metsätalousministeriö aloittaa susiasetuksen valmistelun − kannanhoitosuunnitelmalle aikalisä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 29.9.2023 7.55
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö kiirehtii susiasetuksen valmistelua, mutta ottaa lisäaikaa susikannan hoitosuunnitelman laatimiseen. Syynä kannanhoitosuunnitelman siirtämiseen on valmisteluresurssin siirtäminen susiasetuksen valmisteluun sekä EU-komission tiedonkeruu, joka voi enteillä muutosta suurpetopolitiikkaan. Suden rajoitettu kannanhoidollinen metsästys on tarkoitus aloittaa alkuvuodesta.

Euroopan komissio on aloittanut syyskuussa susipopulaatioihin ja niiden kansallisiin vaikutuksiin liittyvän tiedonkeruuhankkeen. On mahdollista, että tiedonkeruu muuttaa Euroopan unionin suurpetopolitiikan suuntaa ja tuottaa uusia linjauksia. Nämä mahdolliset uudet linjaukset on otettava huomioon Suomen kansallisessa susikannan hoitosuunnitelmassa. Ajallisesti kannanhoitosuunnitelman päivitys ja komission pohdinta osuvat limittäin, joten maa- ja metsätalousministeriö pidentää kannanhoitosuunnitelman päivitystä, jotta komission linjaukset voidaan huomioida. 

− Yhdessä sidosryhmien kanssa valmisteltu kannanhoitosuunnitelma tullaan saattamaan valmiiksi. Tällä hetkellä, EU-viitekehyksen mahdollisesti muuttuessa, katsoimme, että on syytä odottaa uusia linjauksia ja huomioida ne kannanhoitosuunnitelman päivitetyssä versiossa, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah toteaa.

Susikannan hoitosuunnitelman päivitystä pyritään jatkamaan alkuperäisellä laajalla kokoonpanolla sidosryhmistä koostetussa työryhmässä. Tavoitteena on osallistaa eri sidosryhmiä laajasti suunnitelman jatkotyössä. 

Ministeriö on aloittanut susiasetuksen valmistelun hallitusohjelman mukaisesti suden kannanhoidollisen metsästyksen sallimiseksi. Asetusluonnoksen valmistelua kiirehditään ja se on määrä lähettää lausuntokierrokselle viimeistään loka−marraskuun vaihteessa. Asetuksen valmistelussa hyödynnetään kannanhoitosuunnitelman päivitystyön yhteydessä kerättyä aineistoa. Tavoitteena on aloittaa rajoitettu kannanhoidollinen sudenmetsästys viimeistään tammikuussa 2024. 


Lisätietoja:

Ministerin erityisavustaja Sonja Falk, p. 050 911 4546, etunimi.sukunimi@gov.fi
Erätalousneuvos Vesa Ruusila, p. 0295 162 051, etunimi.sukunimi@gov.fi