Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa ruokajärjestelmän kehittämishankkeita

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.3.2024 12.48
Uutinen

Maa- ja metsätalousministeriö on varannut noin kolme miljoonaa euroa kehittämishankkeiden rahoittamiseen. Ruokavirasto on 5.3.2024 avannut Ruokaketjun hankehaku nimisen haun. Hakuaika päättyy 16.4.2024.

Rahoitusta ohjataan sellaisille hankkeille, jotka edistävät hallitusohjelman mukaisia ruokapoliittisia tavoitteita.

-    Haluamme tukea suomalaisen ruuan tuotantoa, jalostusta, jakelua ja kulutusta sekä datan hyödyntämistä niin, että ne ovat kestäviä, kannattavia ja vastuullisia. Hankkeilla edistämme myös ruokakulttuurin monimuotoisuutta ja ruuan arvostusta, toteaa valtiosihteeri Päivi Nerg.

Hankehaussa on kahdeksan teemaa

Ruokaketjun hankehaun teemoina on tällä kertaa niin elintarvikeviennin kasvu kuin luomutiedon täydennyskoulutus.

Hakemuksia toivotaan hankkeista, jotka edistävät elintarvikevientiä parantamalla vientiosaamista ja vientielintarvikkeiden jalostusasteen nostoa. Lisäksi etsitään hankkeita, joissa selvitetään julkisten elintarvikehankintojen aluetaloudellisia vaikutuksia, erityisesti kotimaisen luomun ja lähiruuan käytön näkökulmasta.

Rahoitusta voidaan myöntää hankkeille, jotka etsivät ratkaisuja ruokahävikin ja elintarvikejätteen vähentämiseen tai kasvattavat maataloustuottajien arvostusta ruokakasvatusta edistämällä. Rahoitettavissa hankkeissa voidaan myös kehittää laatujärjestelmiä osoittamaan suomalaisen alkutuotannon kestävyyttä.

Rahoitettavaksi toivotaan vielä hankkeita, jotka edistävät ruokajärjestelmän yhteistyötä, koordinaatiota ja viestintää, kehittävät ammatillista osaamista kasvisruuan ja kasviproteiinien käytössä tai tarjoavat täydennyskoulutusta opettajille ja opetusmateriaalia luomutuotannosta ja -tuotteista. 

Rahoitettavilla hankkeilla on liittymäpintaa Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -kokonaisuuteen, johon kuuluvat suomalaisen ruuantuotannon pitkän aikavälin strategia ja elintarvikevientiä lisäävä ruoka-alan kasvuohjelma sekä maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien loppuraportin toimeenpano.

Lisätietoja:  

Ruokaviraston tiedote: "Ruokaketjun hankehaku on avoinna 16.4. saakka". Tiedotteesta löytyvät Ruokaviraston yhteyshenkilöt.

Maatalousneuvos Anna-Leena Miettinen, p. 0295 162 409, anna-leena.miettinen@gov.fi (tavoitettavissa 11.3. alkaen)

Erityisasiantuntija Petri Koskela, p. 0295 162 382, petri.koskela@gov.fi

Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä Ruoka ja maatalous