Hyppää sisältöön
Media

Maaperän hyvinvointia korostava julistus sai laajan allekirjoittajajoukon

maa- ja metsätalousministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 4.12.2015 13.37
Tiedote

Vuonna 2015 vietetään YK:n yleiskokouksen julistamaa kansainvälistä maaperän vuotta. Vuoden tarkoituksena on kertoa maaperän merkityksestä ihmiskunnalle ja parantaa tietoisuutta maaperästä, sen toiminnasta ja sen tarjoamista ekosysteemipalveluista.

Suomessa kansainvälinen maaperän vuosi huipentui tänään, kun maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen vastaanotti maaperävuoden julistuksen. Maaperä unohtuu helposti pinnan alle, vaikka hyvinvoiva maaperä takaa kestävän ruoantuotannon, puhtaan ympäristön ja turvallisen tulevaisuuden. Terveestä ja toimivasta maaperästä huolehtiminen ja sen siirtäminen tuleville sukupolville on yhteinen tehtävä koko ihmiskunnalle, muistutettiin julistuksessa.

Maaperän eliökunta muodostaa neljänneksen koko planeetan biologisesta monimuotoisuudesta. Maapallolla käytetystä ruoasta 95 prosenttia tuotetaan maaperässä. Hiilen kierrossa maaperä toimii merkitt­ävänä hiilivarastona, mutta myös tuottaa kasvihuonekaasuja usein ihmistoiminnan seurauksena. Lisäksi maaperä varastoi ja suodattaa vettä kasvien ja ihmisten tarpeisiin ja suojaa tulvilta ja kuivuudelta.

Maaperävuoden julistuksen allekirjoittajina on ministeriöitä, tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatioita, yliopistoja, etujärjestöjä, ympäristöjärjestöjä sekä maaperään liittyviä seuroja ja yhdistyksiä. Julistuksen mukaan maaperä tulee huomioida tutkimuksessa ja päätöksenteossa kansallisella, eurooppalaisella ja kansainvälisellä tasolla. Maaperäasioita tulee myös opettaa riittävästi jo kouluissa. Kansainvälistä maaperän päivää vietetään vuosittain 5. päivä joulukuuta. Kansainvälisen teemavuoden koordinoinnista on vastannut YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Suomessa maaperä on nostettu esille myös hallitusohjelmassa, sillä käynnistymässä on pilaantuneiden maa-alueiden kunnostuksen kokeiluohjelma. Sen avulla vauhditetaan kestävien riskinhallintamenetelmien kehittämistä ja käyttöönottoa. Ensimmäiset kokeilukohteet toteutetaan ensi vuonna.

Lisätietoja:
ympäristöneuvos, Maaperävuoden suunnitteluryhmän puheenjohtaja Anna-Maija Pajukallio, ympäristöministeriö, p. 0295 250 218, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
ylitarkastaja Jaana Kaipainen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162270, etunimi.sukunimi@mmm.fi

www.ymparisto.fi/maaperanvuosi2015

Kimmo Tiilikainen Luonto ja ilmasto Ruoka ja maatalous