Hyppää sisältöön
Media

Maatalouden kriisituesta annettava asetus lausunnolle

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.8.2023 16.55
Tiedote

Suomi saa Euroopan unionin maataloustukirahastosta noin 4,2 miljoonaa euroa poikkeuksellista kriisitukea. Lisäksi tukea on mahdollista täydentää kansallisella rahoituksella. Lausunnolle laitetun asetusluonnoksen mukaan kriisituki kohdennettaisiin viljelijöille, joille kohdennetaan myös EU:n nuoren viljelijän tulotukea. Lausuntoaika päättyy 4.9.2023.

Tänään käynnistyy lausuntokierros valtioneuvoston asetusluonnoksesta kiireellisestä rahoitustuesta maataloustuottajien taloudelliseen elinkelpoisuuteen vaikuttavista erityisongelmista kärsiville maatalousaloille. Kyseessä on EU-rahoitteinen kriisituki, jonka tarkoituksena on lievittää kuluvan kasvukauden poikkeusolojen ja muiden maatalouden asemaa hankaloittavien kansainvälisten kriisien aiheuttamia haitallisia vaikutuksia. Kyseessä olisi uusi tukimuoto, joka maksettaisiin samoille viljelijöille kuin EU:n nuoren viljelijän tuki maksetaan. Tuen kohdentaminen on perusteltua siksi, että rajallisen määrärahan jakaminen esimerkiksi jokaiselle peltohehtaarille heikentäisi tuen vaikuttavuutta ratkaisevasti. 
     
”Nuoret tilanpidon juuri aloittaneet viljelijät ovat muita viljelijöitä heikommassa asemassa kun korot ovat nousseet ja panostuotemarkkinoiden hinnat heiluvat arvaamattomasti. Katson kaikkien edun mukaista olevan kohdentaa tuki nimenomaan tulevaisuuden tekijöille”, toteaa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.
 
Asetus on tarkoitus antaa ennen mahdollista vuoden 2023 valtion toisen lisätalousarvioesityksen antamista, jotta ilmoitusvelvoite Euroopan komissiolle tuen sisällöstä ehditään toteuttaa viimeistään 30. syyskuuta 2023. Täydentävä kansallinen rahoitus on mahdollista. Kansallisten varojen käyttö tarkentuu lisätalousarviokäsittelyn yhteydessä.

Lausuntopyyntö liitteineen
 
Lisätietoja: 
Ministerin erityisavustaja Iina Mattila p. 050 473 6221
Maatalousneuvos Arja-Leena Kirvesniemi p. 0295 162 191
sähköposti: etunimi.sukunimi@gov.fi