Hyppää sisältöön
Media

Maatalouden kriisituki kohdennetaan nuorille viljelijöille

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.9.2023 13.43
Tiedote

Valtioneuvosto on tänään päättänyt kriisirahoituksen kohdennuksesta ja reunaehdoista. Suomi saa Euroopan unionin maataloustukirahastosta noin 4,2 miljoonaa euroa rahoitusta poikkeukselliseen kriisitukeen. Lisäksi hallitus osoittaa lisätalousarviossaan kriisitukeen 7 miljoonan euron kansallisen osuuden. Tuki kohdennetaan kokonaisuudessaan nuorille viljelijöille.

Valtioneuvoston asetus tuesta taloudelliseen elinkelpoisuuteen vaikuttavista erityisongelmista kärsiville viljelijöille antaa reunaehdot kertaluotoiselle kriisituelle. Tuen tarkoituksena on lievittää kuluvan kasvukauden poikkeusolojen ja muiden maatalouden asemaa hankaloittavien kansainvälisten kriisien aiheuttamia haitallisia vaikutuksia. Kyseessä on kertaluontoinen tukimuoto, joka hallinnollisen taakan välttämiseksi maksetaan samoille viljelijöille kuin nuoren viljelijän EU-tulotuki. Tuen kohdentaminen on perusteltua, koska rajallisen määrärahan jakaminen esimerkiksi jokaiselle peltohehtaarille heikentäisi tuen vaikuttavuutta ratkaisevasti. 
 
”Nuoret tilanpidon juuri aloittaneet viljelijät ovat muita viljelijöitä heikommassa asemassa kun korot ovat nousseet ja panostuotemarkkinoiden hinnat heiluvat. Hallitus näki tiukasta budjettikurista huolimatta nuorten tukemisen strategiseksi valinnaksi. Olen tyytyväinen, että kansallisesti voidaan tukea myös merkittävästi täydentää”, toteaa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Asetus on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.11.2023 tai jos eduskunta hyväksyy vuoden 2023 toisen lisätalousarvion mainittua ajankohtaa myöhemmin, lisätalousarvion julkaisemisajankohdasta lukien. 

Lisätietoja: 
Ministerin erityisavustaja Iina Mattila p. 050 473 6221
Maatalousneuvos Arja-Leena Kirvesniemi p. 0295 162 191
sähköposti: etunimi.sukunimi@gov.fi

Ruoka ja maatalous