Hyppää sisältöön
Media

Maatilatalouden kehittämisrahastosta rahoitetaan vuonna 2023 14 uutta maa- ja elintarviketalouden tutkimus- ja kehittämishanketta 

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2023 16.01
Tiedote

Maatilatalouden kehittämisrahastosta Makerasta rahoitetaan tänä vuonna 14 uutta maa- ja elintarviketalouden kansallista tutkimus-, kehitys- ja selvityshanketta. Hankkeiden MMM:n myöntämä kokonaisrahoitus on yhteensä noin neljä miljoonaa euroa ja hankkeiden kokonaiskustannukset noin 6,6 miljoonaa euroa.

Tutkimusrahoitusta kohdennettiin haun painopisteisiin ”Maatalouspolitiikan toimintaympäristön ja ruokajärjestelmän tulevaisuuden haasteet, ennakointi ja riskienhallinta. Arvojen ja asenteiden tuntemisella parempaan politiikkavalmisteluun sekä tuuppaus kohti kestävämpiä valintoja” sekä ”Uudet teknologiat ja toimintamallit sekä innovaatioiden pohjustaminen maa- ja elintarviketaloudessa”.  Rahoitettavien hankkeiden tavoitteena on parantaa maa- ja elintarviketalouden kannattavuutta ja kilpailukykyä kestävällä tavalla sekä tuottaa maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan tehtävien hoitamisessa tarvittavaa tietoa.

Rahoitettavien hankkeiden perustiedot ja lyhyt yhteenveto hankkeista ovat maa- ja metsätalousministeriön verkkosivulla mmm.fi/makera-2023.

Maa- ja elintarviketalouden TKI-rahoitusta suunnataan lisäksi rahoittajien välisten EU-tason verkostojen eli ERA-NETien tai muiden kansainvälisten verkostojen kautta suomalaisille tutkijoille. Näissä suomalaiset tutkijat tekevät laajempaa tutkimusta kansainvälisessä yhteistyössä eri alueilla (kestävä alkutuotanto ja ilmasto, kestävä kasvintuotanto, luomututkimus, kestävä ruuantuotanto, ICT-teknologia ja automatiikka ruokajärjestelmässä). Suomalaisten hankkeiden osuuden rahoitus tulee osin Makeran ja osin EU-rahoituksen kautta. 

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä: 
neuvotteleva virkamies Suvi Ryynänen, p. 0295 16 2126, etunimi.sukunimi(at)gov.fi