Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Kuluttajalla oltava mahdollisuus gmo-vapaaseen tuotteeseen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.7.2009 8.54
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila painottaa, että gmo-kysymyksessä on kuunneltava kuluttajan odotuksia ja toiveita sekä kulutustrendejä erityisen tarkalla korvalla. ”Suomalaisilla kuluttajilla on tulevaisuudessakin oltava mahdollisuus valita ruokakoriinsa geenimuuntelematon, kotimaassa kestävästi ja eettisesti tuotettu elintarvike", ministeri Anttila linjasi puhuessaan tänään Farmari-maatalousnäyttelyssä Kokkolassa.

Ministeri Anttilan mukaan EU:n viime kuukausien maitokriisikin on osoittanut sen, kuinka suuria vaikeuksia globaali kilpailu aiheuttaa elintarviketaloudelle. ”EU:n pohjoisimpana maatalousmaana emme pärjää kilpailussa tehokkuudella, vaan meidän on etsittävä luontaisia selviytymismahdollisuuksia.” Gmo-vapauden lisäksi ministeri Anttila nosti esille elintarvikkeidemme salmonellattomuuden ja luomutuotannon lisäysmahdollisuudet.

Suomi ajaa EU:ssa jäsenmaiden mahdollisuutta päättää itse, sallitaanko gmo-lajikkeen viljely jäsenmaassa vai ei. "Tällä hetkellä Suomen oloissa viljeltäviä gmo-lajikkeita ei vielä ole jalostettuna. Siksi meillä olisi kaikki mahdollisuudet säilyä gmo-vapaana maana", Anttila sanoi. Hän myös vaatii tuotteisiin merkintää siitä, onko tuote gmo-vapaa, jolloin kuluttajilla on mahdollisuus tehdä todellisia valintoja ruokakaupassa.

Ministeri Anttila muistutti, että ruuantuotannossa on erittäin tärkeää pitää mielessä kuluttajien luottamuksen säilyttäminen. "Kotimaisen ruuantuotannon turvaavat ne, jotka valitsevat kotimaisen elintarvikkeen."

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisasiantuntija Pia Lehmusvuori, p. 0400 395 537