Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Lähiruoka on saatava kuluttajien lautaselle

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 4.4.2011 5.40
Puhe -

Suomessa on tehty elintarvikeketjussa pitkäjänteisesti laatutyötä. Vastuullinen ruoantuotanto on entistä merkittävämpi kilpailutekijä. Tuotantotavasta on pystyttävä viestittämään selkeästi kuluttajille ja lähiruokatuotteiden on myös oltava kuluttajien saatavilla. Erityisesti pientuottajilla on vaikeuksia saada tuotteensa markkinoitua, koska he eivät pysty tarjoamaan kaupan tai julkisten ruokapalveluiden hankintakilpailuiden edellyttämiä suuria määriä.

"Tähän epäkohtaan on saatava muutos, sillä suomalaisilla on oltava oikeus hyvään ja puhtaaseen kotimaiseen lähiruokaan", totesi maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila. Anttila puhui lauantaina 2.4. Riihimäellä.

"Olen kannustanut elintarvikeketjua yhteistyöhön, koska yhteistyöllä saamme kotimaisen lähiruuan kaikkien kuluttajien saataville. Suomeen on luotava yhteistyöfoorumi, jossa ruokaketjun eri osapuolet voivat yhdessä parantaa kuluttajaviestintää sekä edistää tuotantoa. Vain yhteistyöllä suomalainen elintarvikeketju pärjää kansainvälisessä kilpailussa", ministeri Anttila sanoi.

Suomalainen elintarvikeketju tuo leivän moneen pöytään, sillä se työllistää yhteensä noin 300 000 henkilöä. Mitä lähempänä tuotettuna ruoka ostetaan, sitä suurempi vaikutus sillä on myös alueen paikallistaloudelle. Julkisissa ruokapalveluissa ostopäätöksiä ei pidä tehdä pelkän hinnan perusteella, vaan on selvitettävä läheltä hankitun ja kulutetun ruuan vaikutukset alueen talouteen ja työllisyyteen. Lähellä tuotettu ruoka tuo työtä ja toimeentuloa alueen väestölle.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Ministeri Sirkka-Liisa Anttila, puh. 050 511 3044