Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Luomun edistäminen voi todenteolla alkaa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 25.3.2011 14.11
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila on erittäin tyytyväinen, että Suomen luomuala on järjestäytynyt Pro Luomu -yhdistykseksi. Yhdistys kokoaa yhteen alan toimijat: tuottajat, jalostuksen, kaupan sekä tutkimuksen. Suomen maabrändivaltuuskunta asetti luomun yhdeksi Suomen keskeisimmistä ja luontaisimmista brändeistä. Nyt tässä työssä on edetty.

"Olen toistuvasti tuonut esiin huolen luomusektorin hajanaisuudesta, koska se on hidastanut alan kehittymistä. Luomusektorin julkisen tuen ehdoksi asetin ruokapoliittisessa selonteossa vaatimuksen alan järjestäytymisestä. Nyt nähdäkseni on otettu ratkaiseva askel oikeaan suuntaan. Luomutuotannon edistäminen voi todenteolla alkaa", toteaa Anttila.

Anttila iloitsee erityisesti siitä, että toimintaan ovat lähteneet myös SOK, Kesko sekä päivittäistavarakauppa ry. "Ilman koko ketjun yhteistyötä kotimaiset luomutuotteet eivät pääse kuluttajien ostoskoreihin. Kaupan sitoutuminen luomualan kehittämiseen on erittäin tärkeää. Kauppa päättää, mitkä tuotteet pääsevät kaupan hyllylle ja millä ehdoin", muistuttaa Anttila.

Suomen peltoalasta yli 7 % viljellään luonnonmukaisesti, mutta vähittäiskaupan markkinoista vain 1 % on luomua. Pro Luomu -yhdistys mahdollistaa jatkossa paremmin suomalaisen luomuraaka-aineen jalostamisen luomutuotteiksi, jolloin luomun 1 %:n osuus markkinoista varmasti myös kasvaa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Ministeri Sirkka-Liisa Anttila, puh. 050 511 3044