Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Maatalouden kannattavuutta parannettava

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 31.7.2008 9.00
Puhe -

"Maatalouden nopeasti kohonneiden tuotantokustannusten aiheuttamaan elinkeinon kannattavuuskriisiin on haettava ratkaisuja tulevassa budjetissa. Hallitusohjelman mukaisesti maatalouden tulokehitystä on parannettava ja maatalouden tuotantokustannuksia alennettava ", korostaa Lahdessa tänään Farmari-maatalousnäyttelyn avajaisissa puhunut maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila. Suurin haaste budjettiriihessä on Anttilan mukaan juuri maataloustuotannon kannattavuuden parantaminen.

Hallitus on ohjelmassaan sitoutunut alentamaan maatalouden tuotantokustannuksia siirtämällä maatalous samaan sähköveroluokkaan teollisuuden kanssa ja kasvattamalla polttoöljyn valmisteveropalautusta. "Tulen esittämään budjettiriihessä mm. maataloudessa käytettävän energian verohelpotuksia sekä sähköveron että polttoöljyn valmisteveron osalta, maatalouden pääomatulo-osuuden valintavaihtoehtojen lisäämistä sekä maa- ja metsätalouden tuotantorakennuksille vapautusta kiinteistöverosta. Tämän lisäksi kohonneiden kustannusten kattamiseksi tarvitaan myös parempia tuottajahintoja markkinoilta. Jos emme yhdessä nyt pysty ratkaisemaan tätä kannattavuuskriisiä, on suomalainen maataloustuotanto ja erityisesti lihantuotanto todella uhattuna " toteaa Anttila.

Anttila toteaa, että lokakuussa avautuvaan investointitukihakuun on käytettävissä rahoitusta avustuksiin noin 100 miljoonaa euroa ja korkotukiin kaksinkertainen määrä. Myös vuoden 2009 investointitukien toiselle hakukierrokselle on rahoitusta varattuna. Maatilatalouden kehittämisrahaston (MAKERA) rahoitustarpeeseen on tarkoitus palata ensi vuoden lisäbudjetissa, mikäli investointitukitarpeet osoittautuvat odotettua suuremmiksi.

"Meidän on pidettävä hyvää huolta omasta elintarviketuotannostamme. Omavaraisessa ruuantuotannossa kyse on ennen kaikkea huoltovarmuudesta. Huoltovarmuuden rakentaminen tuontiruuan varaan merkitsi jättäytymistä kansainvälisillä markkinoilla liikkuvien ylijäämäerien varaan, jolloin ruuan saatavuus vaarantuisi puhumattakaan sen laadusta ja turvallisuudesta. Ennen pitkää suomalaiselle kuluttajalle tuontiruoka olisi se kaikkein kallein vaihtoehto." Anttila haluaakin kannustaa suomalaisia viljelijöitä kannattavuuskriisistä huolimatta yrittämään ja uskomaan tulevaisuuteensa. Tavoitteena on yhteistyössä löytää ongelmaan ratkaisu mahdollisimman pian "

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
Ministerin erityisavustaja Minna-Mari Kaila, p. 040-775 6060