Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Suomalainen elintarvikeketju tarvitsee menestyäkseen uuden strategian

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 28.6.2008 16.30
Puhe -

"Maailman elintarvikesektori on haasteiden edessä. Ruuan kysyntä on kasvanut ja se lisääntyy jatkossa edelleen voimakkaasti. Globaalin elintarvikeketjun toiminta perustuu ajatukseen "mahdollisimman paljon ruokaa, mahdollisimman halvalla". Tässä kilpailutilanteessa suomalaisella elintarviketuotannolla on heikot menestymisen mahdollisuudet luonnonolosuhteistamme, syrjäisestä sijainnistamme ja niiden aiheuttamasta korkeammasta kustannustasosta johtuen", totesi maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila puhuessaan tänään Savon ammatti- ja aikuisopiston Muuruveden yksikön 100-vuotisjuhlassa sekä Parikkalassa maatalousyrittäjien tilaisuudessa.

Maatalouden tuotantopanosten hinnat ovat nousseet rajusti viimeisen vuoden aikana. Ministeri Anttilan mukaan tämä ajaa maatilat, erityisesti kotieläintilat, vakavaan kannattavuuskriisiin, ellei kustannusten nousua kyetä siirtämään tuottajahintoihin. Vain maitosektori on tässä toistaiseksi onnistunut.

Pääministeri Vanhanen ehdotti Joensuun puoluekokouksessa kesäkuussa kansallisen vuoteen 2020 asti ulottuvan ruokastrategian laatimista kotimaisen ruuantuotannon turvaamiseksi. Strategian tärkeimpänä tavoitteena olisi hakea ratkaisuja suomalaisen ruokaketjun menestymiseksi tilanteessa, jossa ruuasta uhkaa tulla maailmanlaajuisesti pulaa.

"Suomalainen elintarvikeketju on suhteellisen lyhyt. Toimijoita on vähän, ja voi sanoa, että kaikki tuntevat toisensa. Tämä antaa hyvät lähtökohdat rakentaa pääministerin kuvaama strategia", korosti Anttila.

Elintarvikeketjun toimijat kilpailevat tällä hetkellä keskenään kiivaasti. Kilpailu näkyy tuottajan kukkarossa. Ruokastrategian avulla voitaisiin löytää elintarvikeketjulle toimintamalli, joka hyödyttää kaikkia ketjun osapuolia. Yksikään ketjussa toimiva ei saa alistaa ketjun muita toimijoita. Tämänkaltaisella kaikki voittaa -asenteella voidaan turvata suomalaisen maatalouden ja elintarviketalouden tulevaisuus", painotti ministeri Anttila.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
erityisasiantuntija Pia Lehmusvuori, puh. 0400-395 537