Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Suurkeittiöt avainasemassa lähiruoan käytön edistämisessä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 1.10.2010 15.00
Puhe -

Forssa 1.10.2010

”Suomalaisen ruokakulttuurin mutta myös aluetalouden ja työllisyyden kannalta ei ole yhdentekevää, mitä julkisista ruokahankinnoista päätetään. Suurkeittiöt ovat avainasemassa lähiruoan käytön edistämisessä. On tärkeää muistaa, että hankintalainsäädäntö ei pakota käyttämään vain hintaa hankintakriteerinä. Esimerkiksi toimitusketjun lyhyyteen liittyviä kriteereitä voidaan asettaa”, maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila totesi puhuessaan tänään Forssassa Järkivihreä – Vinkki järeä –messuilla.

Ministeri Anttilan mukaan lähiruoan hankinnassa törmätään edelleen usein siihen, että lähiruoan tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa. Tuottajien ja elintarvikealan yrittäjien tulisi verkottumalla huolehtia siitä, että tarjonta ja kysyntä saadaan alueella tasapainoon. Yhteistyötä tarvitaan myös jatkojalostuksen lisäämisessä. ”Tällä hetkellä tilanne on usein se, että esimerkiksi perunoita saa, muttei kuorittuna. Puolukoita saa, muttei survottuna”. Anttila mainitsi.

”Riittävän suuret toimituserät takaisivat lähiruokatuotteille nykyistä paremmin pääsyn myös kauppojen hyllyille. Lounais-Hämeessä valmistellaan hanketta, jossa kehitettäisiin logistiikkapalvelua parantamaan lähiruoan saatavuutta. Tällaista tarvittaisiin muuallekin maahan”, ministeri Anttila korosti.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisasiantuntija Pia Lehmusvuori, puh. 0400 395 537