Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Leppä ratkaisujen kiertueella Lappeenrannassa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.8.2020 14.15
Uutinen
Leppä tutustui Lappeenrannassa Neo-Carbon Food -hankkeeseen professori Jero Aholan johdolla.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kiertää Suomea teemalla Ratkaisujen kiertue - ilmasto ja luonnonvaratalous. Maanantaina 17. elokuuta kiertue vieraili Lappeenrannassa, jossa tutustuttiin muun muassa LUT-yliopiston ja UPM:n tekemään tutkimukseen.

Ratkaisujen kiertueen tarkoituksena on hakea ratkaisuja ilmastonmuutokseen. Kiertueella ministeri tutustuu uusiin ja jo olemassa oleviin luonnonvaroja kestävästi käyttäviin innovaatioihin sekä yrityksissä että tutkimuslaitoksissa. Keväällä ennen koronan tuomia rajoituksia Leppä ehti vierailla Savonlinnassa ja Sodankylässä.

Lappeenrannassa ministeri Leppä tutustui kotimaisia luonnonmarjoja jalostavan Kaskein Marja Oy:n toimintaan. Toimitusjohtaja Pekka Koivisto kertoi yrityksen panostavan tuotekehitykseen ja kotimaisten marjojen vientiin.

LUT-yliopistolla tutustumiskohteina olivat professori Jero Aholan johtama maailmanlaajuisesti julkisuutta saanut Neo-Carbon Food –hanke, jossa proteiinia valmistetaan hiilidioksidin ja sähkön avulla.       

”Hienoa, että Kaakkois-Suomessa toimii tasokas yliopisto, jossa tutkimusta tehdään hyvässä yhteistyössä yritysten kanssa ja tutkimustuloksia hyödynnetään käytännössä. Tutustuminen J. Hyneman Centerissä kehitettävään sähkökäyttöiseen ratamoottoripyörään oli koneista kiinnostuneelle innostava kokemus”, ministeri Leppä kertoo. J. Hyneman Center -paja on tarkoitettu opiskelijoiden kehittämien prototyyppien rakennuspaikaksi.  

LUTin lisäksi ministeri Leppä poikkesi UPM:n suurimassa tutkimuskeskuksessa Kaukaalla. Tutkimuskeskus etsii vaihtoehtoja fossiilisille raaka-aineille ja kehittää kestävämpää metsäteollisuutta. Päivän päätteeksi ministeri tapasi eteläkarjalaisia maanviljelijöitä ja metsänomistajia keskustelutilaisuudessa.

Biotalous Ilmastonmuutos Jari Leppä Luonnonvarat Luonto ja ilmasto Ruoka ja maatalous Tutkimus ja kehittäminen