Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Orpo uskoo lähiruokaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.8.2014 13.10
Puhe -

Herkkujen SuomiMinisteri Petteri Orpo 21.8.2014 klo 16 Helsingin Rautatientori

Hyvät lähiruuan ystävät! Tervetuloa tähän upeaan lähiruuan juhlaan Herkkujen Suomeen!
Tapahtuman suosio osoittaa, että lähiruoka kiinnostaa meitä kuluttajia aivan valtavasti. Uskon, että lähiruoka ei ole vain muutaman vuoden hetkellinen trendi, vaan pysyvä muutos yhteiskunnassamme.

Me kuluttajat haluamme tietää ruuan alkuperän ja ruuan tuottajan. Toisaalta ruuantuottajallakin on harvoin mahdollisuus kohdata tuotteensa loppukäyttäjää ruokaketjun moniportaisuuden vuoksi. Tämä Herkkujen Suomi on mitä parhain tapahtuma tämän tärkeän yhteyden luomiseen. Tuottajienkin etu on tietää, mitä kuluttajat haluavat!
Lähiruoan suosiosta kertoo myös yhä kasvava lähiruuan erikoismyymälöiden määrä, lähiruokaa ostavien ruokapiirien perustaminen, lähiruokaa välittävät verkkokauppa- ja muut uudenlaiset myyntiratkaisut sekä tuottajien kasvava kiinnostus suoramyyntiä kohtaan.

Toisaalta iso merkitys on sillä, että lähiruokaa saa ihan tavallisista ruokakaupoista, sillä siellä on se iso volyymi. Myös me hallituksessa olemme ottaneet lähi- ja luomuruuan edistämisen asiaksemme ja molempia sektoreita vauhditetaan räätälöidyin keinoin, jotta lähiruokaa ja luomutuotteita olisi kuluttajan saatavilla yhä helpommin.
Täällä Herkkujen Suomessa on esillä laaja kattaus maamme lähiruoasta. Tämän tarjoavat meille reilusti yli 100 lähi- ja luomuruuan valmistajaa 9 maakunnasta. Maakuntaosastot osoittavat elintarvikeyritystemme moninaisuuden ja ne ovat tuoneet tänne tarjolle ainutlaatuisia erityistuotteita, joita ei muualta saa.

Maa- ja metsätalousministeriön yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa kokoamalla osastolla kantavana teemana on ruokakasvatus. Lapsena opitut ruokamallit kantavat läpi elämän. Ruokakasvatus on varmasti monissa perheissä luonteva osa lasten ja nuorten kasvatusta. Osastolla kannattaa myös ehdottomasti vierailla!
Herkkujen Suomi on loistava esimerkki taustatoimijoiden yhteen hiileen puhaltamisesta ja vahvasta yhteistyön hengestä. Tämä tilaisuus on vaatinut taakseen lukemattoman määrän työtunteja niin alueilla kuin täällä Helsingin päässäkin. Haluan kiittää järjestäjä- ja yhteistyötahoja, jotka ovat mahdollistaneet tämän loistavan tapahtuman!

Lähiruuan lisääntyvän tuotannon ja käytön myötä saamme myös arvokkaita työpaikkoja ja elinvoimaa maaseudulle. Itse asiassa lähiruuan moninaiset vaikutukset ovat pikku hiljaa kirkastumassa meille kaikille. Lähiruoka on osa ns. vihreää taloutta, jonka merkitys Suomessa on vasta avautumassa ja johon uusia liiketoimintamahdollisuuksia aletaan rakentaa. Vihreä talous on vastuullista, läpinäkyvää, vähähiilistä, kierrättävää ja luontoa säästävää, ja siinä kannetaan huolta hyvinvoinnista sekä sosiaalisesta kestävyydestä – kaikki määreet myös lähiruokaan liittyviä.

Lähiruoka-trendi kytkeytyy tiiviisti myös keskusteluun maapallomme kantokyvyn kestävyydestä ja kulutuksen hillitsemisestä, samoin laadun etsimisestä määrän sijaan. Erityistä huomiota on kiinnitettävä kulutuksesta aiheutuviin ympäristövaikutuksiin koko kulutuksen elinkaaren aikana. Kun saamme lähiruuan lyhyet jakeluketjut kuntoon ja saamme tuotannon ja kulutuksen tapahtumaan mahdollisimman lähellä toisiaan, voi lähiruoka todellakin olla yksi vastaus myös ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Lähiruoka on osa elintarvikesektoriamme, jota lähiviikot on ravistellut erityisesti Venäjän kauppapakotteista aiheutuvat muutospaineet. Nyt jos koskaan on suomalaisen kuluttajan aika ostaa kotimaista ruokaa. Laskelmat osoittavat, että ostamalla henkilöä kohden 100 eurolla vuodessa lisää suomalaista ruokaa saamme kurottua umpeen viennin tyrehtymisestä aiheutuvat ongelmat. Isoista summista ei siis ole kyse, mutta kerrannaisvaikutukset ovat suuret.

Alkutuotannolla ja elintarvikesektorillamme on suuri merkitys koko kansantaloudellemme, suoran työllistävyyden lisäksi niillä on merkittävää vaikutusta muiden sektoreiden työllisyyteen ja kannattavuuteen. Meillä ei ole varaa menettää lisää työpaikkoja eli syödään ja juodaan siis Suomi yhdessä nousuun!

Näillä sanoin avaan neljännen valtakunnallisen Herkkujen Suomi -tapahtuman. Nautitaan yhdessä loistavista maakuntien makuja tarjoavista herkuista!

Erityiskiitoksen haluan osoittaa Tasavallan Presidentti Sauli Niinistölle, joka on lupautunut toimimaan Herkkujen Suomi -tapahtuman suojelijana. Koen, että tämä on maamme korkeimman tahon kunnianosoitus kotimaiselle lähiruualle ja maakunnissa tehtävälle loistavalle työlle. Tämä on mielestäni erityisaplodien paikka!