Hyppää sisältöön
Media

Pariisin ilmastokokous: Suomi mukaan Ranskan maaperäaloitteeseen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 1.12.2015 12.09
Tiedote

Suomi on allekirjoittanut Pariisin ilmastokokouksessa Ranskan neljän promillen aloitteen hiilen sitomisesta viljelysmaahan. Aloitteen tavoitteena on lisätä maaperän hiilivarastoja vuosittain neljän promillen verran. Tämä vastaa vuosittaisia ihmisen toiminnasta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä maailmassa.

Neljän promillen aloitteen tavoitteena on kehittää toimenpiteitä, jotka kasvattavat maaperän hiilen määrää ja siten hyödyttävät viljelijöitä. Aloitteen ensi vaiheessa kehitetään kansainvälistä maaperän hiileen liittyvää tutkimusyhteistyötä sekä lisätään sidosryhmien yhteistyötä.

Maaperän merkitys ruokaturvassa ja ilmastonmuutoksen hillinnässä on erittäin suuri. Maaperän hiilen lisääminen parantaa peltojen tuottavuutta, sopeutumiskykyä vaihteleviin olosuhteisiin sekä hillitsee ilmastonmuutosta.

– Maaperän hiilen lisääminen on tunnistettu tärkeäksi myös Suomessa. Hiilen lisäämiseen liittyvät toimenpiteet ovatkin vahvasti mukana sekä maatalouden ilmasto-ohjelmassa että maatalouden ympäristövaikutusten tutkimusohjelmassa, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Ranskan 4/1000-aloite lanseerattiin virallisesti Pariisin ilmastokokouksen maatalouspäivässä tänään. Aloite on osa Lima Paris Action Agendaa, jonka avulla viime vuoden ilmastokokouksen puheenjohtaja Peru ja tämän vuoden puheenjohtaja Ranska yhdessä YK:n ilmastosopimuksen sihteeristön kanssa tuovat esiin ja edistävät globaaleja ilmasto-aloitteita.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Jukka-Pekka Kataja, p. 050 341 9934
neuvotteleva virkamies Hanna Mattila, p. 0295 162 401
neuvotteleva virkamies Birgitta Vainio-Mattila, p. 0295 162 346
etunimi.sukunimi@mmm.fi

Ranskan 4/1000-aloite 
Maatalouden ilmasto-ohjelma 
Maatalouden ympäristövaikutusten tutkimusohjelma

EU ja kansainväliset asiat Ilmastonmuutos Kimmo Tiilikainen Luonto ja ilmasto Ruoka ja maatalous