Hyppää sisältöön
Media

Saimaannorppa ja kalastus -kiertue:
Saimaa-dialogit mahdollistivat moniääniset keskustelut kalastusrajoituksista

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 4.9.2020 16.12
Uutinen
Ihmiset istuvat ringeissä luokkahuoneessa. Osa viittaa.

Maa- ja metsätalousministeriön sekä kolmen Saimaan alueen maakuntaliiton järjestämiin Saimaannorppa ja kalastus –keskustelutilaisuuksiin viidellä eri paikkakunnalla osallistui lähes kaksisataa henkilöä.

Keskustelusarja toteutettiin Erätauko-mallilla. Perinteisen auditoriokeskustelun sijasta osallistujat pääsivät jakamaan omat näkökulmat pienryhmädialogeissa. Keskustelua käytiin kysymyksellä: miten olet kokenut nykyiset kalastusmääräykset ja rajoitusalueet.  Puhetta riitti, sillä monenlaiset ristiriitaisetkin näkökulmat nousivat esille ja niistä voitiin käydä rakentavaa mielipiteenvaihtoa. 

Keskusteluringissä kohtasivat kaupalliset kalastajat, kotitarve- ja muut vapaa-ajan kalastajat, mökkiläiset, luonnonsuojelijat, kalatalousalueiden ja osakaskuntien edustajat. Jokainen pääsi ääneen ja sai myös jättää kirjallisesti omat kehitysideat kalastusmääräyksistä työryhmän käyttöön. 

Viideltä eri paikkakunnalta kertyi kalastuksesta arvokasta paikallistuntemusta, jota ei olisi saatu näkyville ilman dialogia.

”Etenkin ne ihmiset, joita rajoitukset koskevat, pääsivät kertomaan kehittämisajatuksiaan,” kertoo kalatalousneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Keskusteluryhmissä nousi useita kalastusrajoituksia koskevia näkökulmia esiin, esimerkiksi kevätkalastuksen merkitys, norppakannan vahvistumisen vaikutukset kalastusrajoituksiin ja verkkokalastuskiellon ajallinen kesto.

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela kertoi jokaisen tilaisuuden aluksi, mihin nykyiset kalastusaluerajoitukset voivat laajentua. Näillä alueilla on havaittu uusia pesintöjä. Hän kertoi, että tämänhetkisten tietojen mukana Saimaalla elää runsaat neljä sataa saimaannorppaa.

Koskela osallistui myös keskusteluihin muiden joukossa.

”Uskoisin, että kiertueen ansiosta saimme paljon näkemyksiä asiasta. Mielipiteitä luonnollisesti oli laidasta laitaan”, hän kertoo.

Maa- ja metsätalousministeriö laatii dialogeista yhteenvedon, joka julkaistaan lokakuun aikana. Saimaannorppa ja kalastus –työryhmä hyödyntää aineistoa, kun se alkaa valmistella esitystä Saimaan kalastusrajoituksista 2021–2026.

Dialogisarja järjestettiin yhteistyössä Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan sekä Etelä-Karjalan maakuntaliittojen, Metsähallituksen sekä Pohjois-Savon ELY-keskuksen kanssa.

Lisätiedot:
Kalastusneuvos Eija Kirjavainen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0407721262, etunimi.sukunimi@mmm.fi
 

Eläimet ja kasvit Eläinsuojelu Kalastusrajoitukset Kalat Luonto ja ilmasto Saimaannorppa