Utredning: Producenter får tilläggspris genom certifiering av naturbeteskött
Jord- och skogsbruksministeriet har beställt en utredning som handlar om hur man kan främja produktionen och försäljningen av naturbeteskött i Finland. Denna utredning har nu publicerats. Utifrån erfarenheterna från Sverige ger den färdigställda utredningen riktlinjer för hur man kan främja försäljningen i Finland. I Sverige har producenterna fått ett tilläggspris genom samarbete mellan producenterna och handelskedjan.
En utredning som beställdes av jord- och skogsbruksministeriet och handlar om hur man kan främja produktionen och försäljningen av certifierat naturbeteskött i Finland har färdigställts. Det huvudsakliga syftet med utredningen var att kartlägga potentialen att öka produktionen och efterfrågan på certifierat naturbeteskött i Finland. I den utredning som Pyhäjärvi-institutet gjort för jord- och skogsbruksministeriet granskas också hur väl man i Sverige lyckats certifiera naturbeteskött och använda certifieringen för att öka den mängd som produceras, för varumärket och för att öka mervärdet för producenterna.
I Finland är det flera gårdar som producerar naturbeteskött, men endast en gård har certifierat sin produktion av naturbeteskött. Certifiering av naturbeteskött har använts i Finland sedan 2022. Intresset har emellertid ökat och just nu ansöker några andra gårdar om certifikat.
Naturbeteskött är kött från djur som under en del av året betar fritt på naturbeten och i vårdbiotoper. Det är vanligtvis nötkreatur och får som hålls på naturbeten. Naturbete ökar den biologiska mångfalden och binder kol. Vårdbiotoper är områden som använts i traditionell kreatursskötsel. De är sällsynta naturtyper där många hotade arter lever. Skötseln av vårdbiotoper är viktig för att bevara den biologiska mångfalden.
I Sverige står samarbetet med handelskedjan i fokus
I Sverige har naturbeteskött certifierats redan i 20 år. I certifieringsprocessen ingår en auditering av gården, dvs. en inspektion som säkerställer att produktionen överensstämmer med de villkor som överenskommits. Med hjälp av certifieringen kan man garantera konsumenterna att köttet har producerats med respekt för miljön och djurens välbefinnande. Dessa uppgifter kan användas för produktens varumärke.
I Sverige har certifierat kött först nyligen kommit ut på marknaden i stor utsträckning. Föreningen Naturbeteskött i Sverige, som är en förening för producenter av naturbeteskött, förhandlade i flera år med olika handelskedjor för att få in certifierat naturbeteskött i sortimentet Coop Sverige lanserade våren 2019 ett urval av certifierat naturbeteskött. På några år fördubblades försäljningen av dessa produkter.
”I Sverige åtar sig Coop Sverige det anatomiska ansvaret, dvs. köper hela slaktkroppen istället för att köpa endast vissa delar. Anatomiskt ansvar betyder att hela djuret används. Producenter av certifierat naturbeteskött levererar sina nötkreatur till ett slakteri enligt avtal och till dessa producenter betalas ett visst tilläggspris per kilogram kött, oberoende av hur delarna av slaktkropparna används. Det långsiktiga samarbetet mellan handelskedjorna och producenterna har lett till en ökad efterfrågan och till att det i Sverige betalas ett tilläggspris för certifierat kött från naturbeten på grund av köttets kvalitet och miljöfördelar. I Finland håller vi på att komma igång med att producera certifierat naturbeteskött, men det är också möjligt för Finland att ha samma utveckling som Sverige när det gäller att öka samarbetet och öka efterfrågan”, säger Mervi Louhivaara, utvecklingschef vid Pyhäjärvi-institutet.
Den största nyttan av certifieringen för de flesta svenska producenterna av naturbeteskött är tilläggspriset. Det tilläggspris som en producent i Coop Sverige-samarbetet får för naturbeteskött är i genomsnitt fyra kronor (cirka 0,40 euro) per kilogram kött per djur. Det är högre än tilläggspriset för ekologiskt kött (3,5 kronor per kilogram = 0,30 €).
Konsumenterna behöver bli mera medvetna om naturbeteskött
Enligt utredningen önskar de finländska producenterna av naturbeteskött att naturbeteskött ska få större synlighet och att konsumenterna får större kunskap. De representanter för restaurang- och handelsbranschen som intervjuades i utredningen är intresserade av att skaffa naturbeteskött.
”De aktörer inom livsmedelsbranschen som är förtrogna med ansvarsfullhet är delvis förtrogna med produktionen av naturbeteskött, men för den stora allmänheten är detta helt okänt. Det förekommer inte reklam om naturbeteskött på tv och det finns inte på hyllan i de stora butikerna. Det finns fortfarande mycket att göra för att öka kännedomen om naturbeteskött”, säger Tuuli Orasmaa, specialsakkunnig vid jord- och skogsbruksministeriet.
Enligt utredningen har man i Sverige under flera årtionden arbetat för att öka kännedomen om naturbeteskött. Man har medvetet gjort certifierat naturbeteskött känt genom flera projekt, bland annat i samarbete med restauranger och kocklandslaget.
I utredningen rekommenderas att man i Finland särskilt satsar på att öka medvetenheten, bygger upp partnerskap och att producenterna samarbetar bland annat i fråga om handelskedjor och HoReca-branschen samt utvecklar rådgivningen i saken.
Mer om temat: Utredning om främjande av produktionen och försäljningen av certifierat naturbeteskött i Finland (på finska)
Frukostseminarium om naturbeteskött
I Finland firas naturbetets dag den andra lördagen i juni. På naturbetesdagen ordnas bland annat besök på gårdar och evenemang runt om i Finland. Också världsnaturfonden (WWF) har tillsammans med producentorganisationerna lyft fram naturbeteskött och strävat efter att utveckla certifieringen också i Finland.
Världsnaturfonden och jord- och skogsbruksministeriet ordnar onsdagen den 11 juni 2025 kl. 9.00–11.30 ett frukostseminarium om nyttan och möjligheterna för naturbeteskött i Finland för medierna och för experter på området. Seminariet leds av Markku Sipi, miljöreporter på Rundradion. Bekanta dig med evenemangets program (på finska). Anmälan ska skickas in senast den 6 juni via anmälningslänken.
Mer information:
Tuuli Orasmaa, specialsakkunnig, jord- och skogsbruksministeriet
tfn 0295 162 227, fornamn.efternamn@gov.fi
Mervi Louhivaara, utvecklingschef, Pyhäjärvi-institutet
mervi.louhivaara@pji.fi
Länkar: