Hyppää sisältöön
Media

Siipikarjan ulkonapitokielto voimaan 8. helmikuuta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 28.1.2021 14.54
Tiedote

Jo useana keväänä määrätty siipikarjan ulkonapitokielto tulee tänä vuonna voimaan 8. helmikuuta. Korkeapatogeeninen lintuinfluenssa leviää nyt kahta aikaisempaa vuotta voimakkaammin Euroopan alueella. Suurin osa tapauksista on luonnonvaraisilla linnuilla, mutta myös siipikarjaa on sairastunut. Koska korkeapatogeenisen lintuinfluenssan vaara on kasvanut, on syytä aikaistaa siipikarjan keväistä ulkonapitokieltoa.

Ulkonapitokielto tulee tänä keväänä olemaan 16 viikon pituinen. Ulkonapitokielto tämän pituisena mahdollistaa edelleen myös ulkokananmunien markkinoinnin. Siipikarjan keväinen ulkonapitokielto on ollut Suomessa voimassa vuoden 2006 Euroopan lintuinfluenssaepidemiasta alkaen. Tavallisesti ulkonapitokielto on ollut voimassa maaliskuun alusta toukokuun loppuun. Syksyllä 2016, jolloin Suomessa todettiin lintuinfluenssaa luonnonvaraisissa vesilinnuissa, kieltoaikaa laajennettiin, mutta tilanteen rauhoituttua palattiin takaisin kolmen kuukauden ulkonapitokieltoon. 

Siipikarjan ulkonapitokielto ei koske eläinsuojelulain 20 §:ssä tarkoitettuja eläintarhoja ja pysyviä eläinnäyttelyitä eikä kyyhkyslakoista tapahtuvia vapaalentoja. Se ei myöskään koske sellaisia pitopaikkoja, joissa ei pidetä samanaikaisesti sekä tarhattuja vesilintuja että kaupalliseen lihan- tai munantuotantoon tarkoitettua muuta siipikarjaa ja joissa ulkotarhat on suojattu riittävän tiheällä verkolla tai muulla vastaavalla tavalla siten, että luonnonvaraiset vesilinnut eivät pääse kosketuksiin siipikarjan kanssa. Viimeksi mainitun poikkeuksen mukaisesta ulkona pidosta on tehtävä ennakkoilmoitus kunnaneläinlääkärille.

Siipikarjan ulkonapitokiellon aikaistaminen on valmisteltu työryhmässä, jossa ovat olleet mukana viranomaisten ohella myös siipikarjaelinkeinon edustajat.

MMM:n asetus

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Katri Levonen p. +358 295 162 385, sähköposti: etunimi.sukunimi@mmm.fi