Hyppää sisältöön
Media

Suomalaiselle siipikarjanlihalle vientilupa Etelä-Koreaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.1.2022 11.58
Tiedote

Etelä-Korea on hyväksynyt siipikarjanlihan tuonnin Suomesta. Suomi ja Etelä-Korea ovat sopineet viennin ehdoista ja viennissä käytettävästä eläinterveystodistuksesta. Etelä-Korea on tänään ilmoittanut, että vienti Etelä-Korean viranomaisten hyväksymistä vientilaitoksista voi alkaa välittömästi. Nyt saatu siipikarjanlihan vientilupa koskee myös erilaisia elintarvikkeeksi soveltuvia ruhon osia kuten varpaita ja kivipiiraa.

Siipikarjanlihan vientiluvan hakemista käynnisteltiin jo vuonna 2007, mutta varsinainen työ päästiin aloittamaan vuonna 2016 Ruokaviraston vahvistettujen vienninedistämisresurssien turvin. Näiden vuosien aikana Etelä-Koreaan on toimitettu laajoja selvityksiä Suomen viranomaisvalvonnasta, eläintautitilanteesta ja elintarviketurvallisuudesta. Etelä-Korean viranomaiset Ministry of Food and Drug Safety (MFDS) ja Animal and Plant Quarantine Agency (APQA) suorittivat markkinoillepääsyyn liittyvät tarkastusmatkat Suomeen kesä- ja heinäkuussa 2017 sekä joulukuussa 2021. 

Lihateollisuus on arvioinut vientiluvan olevan erittäin merkittävä suomalaiselle siipikarjateollisuudelle. Etelä-Korea on Suomelle tärkeä kauppakumppani elintarvikeviennissä. Etelä-Koreaan viedään jo esimerkiksi sianlihaa ja maitotuotteita. Sianlihan osalta Etelä-Korea on Kiinan jälkeen toiseksi tärkein viennin kohdemaa, vuonna 2020 Suomesta vietiin Etelä-Koreaan sianlihaa 15,5 miljoonan euron edestä. 

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio uskookin, että myös suomalaiselle siipikarjanlihalle löytyy Etelä-Koreasta kysyntää: ”Suomalaisen siipikarjanlihan myyntivalttina on Suomen hyvä eläintauti- ja salmonellatilanne sekä antibioottivapaus”, Husu-Kallio sanoo. Ruokaviraston lisäksi hän haluaa kiittää Suomen Soulin suurlähetystön maatalousattasea Juhani Vuentoa tämän korvaamattomasta työpanoksesta vientiluvan saamiseksi.

Vientilupia Etelä-Koreaan haetaan myös useille muille elintarvikkeille. Tällä hetkellä käynnissä on markkinoillepääsyhankkeita koskien kananmunia ja munatuotteita, äidinmaidonkorviketta, voita ja jäätelöä.

Lisätietoja:

Maa- ja metsätalousministeriö:
Eläinlääkintöneuvos Hentriikka Kontio p. 0295 162 423, sähköposti hentriikka.kontio (at) gov.fi

Ruokavirasto:
Jaostopäällikkö Tuula Lundén, p. 050 440 8976, sähköposti: tuula.lunden (at) ruokavirasto.fi

Ulkoministeriö:
Maatalousattasea Juhani Vuento,  P. +82 10 32312236, sähköposti juhani.vuento (at) formin.fi

EU ja kansainväliset asiat Ruoka ja maatalous