Hyppää sisältöön
Media

Suomalaista vesiosaamista Etelä-Afrikkaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 29.10.2019 21.40
Uutinen

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio vierailee Etelä-Afrikassa 28.10.-31.10. vesialan viranomaisista, tutkimuslaitosten ja yritysten edustajista koostuvan delegaation kanssa. Matkan tavoitteena on selvittää mahdollisuuksia yhteistyöhön veden uudelleenkäytössä sekä vesialan koulutus- ja tutkimustoiminnassa.

Matkan aikana pyritään edistämään Suomen ja Etelä-Afrikan viranomaisten välistä yhteistyötä ja suomalaisten vesialan yritysten liiketoimintaa Polokwanessa. Lisäksi tavoitteena on kartoittaa yhteistyömahdollisuuksia maatalouden ja kestävän ruuantuotannon saralla. 
 
Matkalle osallistuvat Suomen ympäristökeskuksen, Luonnonvarakeskuksen, Finnish Water Forumin, Mikkelin vesilaitoksen, Hämeen ammattikorkeakoulun sekä Suomen maankuivatus-, kastelu- ja tulvasuojeluyhdistys FINCIDin edustajat. Yritysdelegaatiossa ovat mukana Operon Group Oy, Aquazone Oy, UROS Oy ja Mipro Oy.
 
Pretoriassa Husu-Kallio tapaa vesi- ja sanitaatioministeriön varaministerin David Mahlobon. Lisäksi vierailu kohdistuu Polokwanen kaupunkiin, jossa Husu-Kallio yhdessä Mikkelin edustajien kanssa selvittää mahdollisuuksia yhteistyökumppanuuksiin vesihuollossa, eritysesti jäteveden käsittelyssä sekä uusioveden valmistuksessa.
 
Vesihuoltopalveluiden kestävyyden varmistamiseksi vierailulla edistetään teknisten ratkaisujen lisäksi yhteistyötä vesivarojen kokonaishallinnan järjestämisessä sekä koulutuksessa ja tutkimuksessa. Delegaation koulutus- ja tutkimusorganisaatiot vierailevat Limpopon ja Pretorian yliopistoissa.

Suomella on tarjota kilpailukykyisiä ratkaisuja maailman vesi- ja sanitaatiokysymyksiin sekä tavoitteelliseen yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöhön. Suomalaisen vesialan vahvuuksia ovat vesiosaamisen yhdistyminen innovatiiviseen IT-osaamiseen, luotettavaan teknologiaan ja ympäristöystävällisiin tuotantoprosesseihin sekä edistykselliseen koulutussektoriin.
 
Lisätietoja:
erityisasiantuntija Jenni Kiilholma, ulkoministeriö, p. +27-82 921 5818, jenni.kiilholma(at)formin.fi
neuvotteleva virkamies, Olli-Matti Verta, maa- ja metsätalousministeriö, p. +358 (0)295 162 123, olli-matti.verta(at)mmm.fi

EU ja kansainväliset asiat Tutkimus ja kehittäminen Vesi