Hyppää sisältöön
Media

Suomi luopui etelänjauhiaisen suoja-alueesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.6.2018 17.00
Tiedote

Kasviviruksia levittävän etelänjauhiaisen suoja-alueesta on päätetty luopua takautuvasti 1. toukokuuta alkaen. Kasvien tuomista suoja-alueelle koskevat erityisvaatimukset eivät enää riittävästi estäneet etelänjauhiaisen leviämistä Suomeen. Näistä syistä viranomaistoimenpiteille ei ole enää perusteita ja etelänjauhiaisen torjuminen siirtyy jatkossa kokonaan viljelijöiden vastuulle.

”Etelänjauhiaisen suoja-alueesta luopuminen mahdollistaa kasvintuhoojien torjuntaan tarkoitettujen viranomaisresurssien kohdentamisen jatkossa entistä paremmin eri kasvintuhoojien torjuntaan”, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

”Aikaisemmin valvontoja on jouduttu kohdistamaan liiaksi kasvihuoneviljelmiin, jotka tuottavat etelänjauhiaisen isäntäkasveja. Sen takia kasvihuonetuotannon vaarallisia kasvintuhoojia ei ole voitu kartoittaa riittävästi kaikilta tuotantokasveilta, mikä olisi paras tapa havaita ajoissa uudet uhkaavat kasvintuhoojat”, Leppä sanoo.

EU:n ulkopuolelta tuotavien kasvien ja viljelijöille toimitettavien taimien tulee jatkossakin olla puhtaita etelänjauhiaisesta ja tietyistä sen levittämistä kasviviruksista. Sisämarkkinakaupassa ei kuitenkaan enää edellytetä suoja-alueen kasvipassia ja tuonnissa suoja-aluetta koskevia erityisvaatimuksia.

Evira ja kasvihuonesektori pyrkivät yhteistyötään tiivistämällä vastaamaan etelänjauhiaisesta ja muista kasvintuhoojista aiheutuviin riskeihin ja siten edistämään kotimaisen kasvihuonetuotannon hyvän kasvinterveyden säilyttämistä. Ensimmäinen viranomaisten ja toimijoiden kasvihuonefoorumi järjestettiin toukokuussa ja jatkossa ryhmä kokoontuu puolen vuoden välein.

Suomi esitti alkuvuodesta komissiolle etelänjauhiaisen suoja-alueoikeudesta luopumista. Etelänjauhiainen on kasveja vioittava ja kasviviruksia levittävä hyönteinen, jota pystytään nykyaikaisessa kasvihuonetuotannossa torjumaan tavanomaisin kasvinsuojelutoimenpitein.

Suoja-alue velvoitti viranomaisia kartoittamaan etelänjauhiaista ja torjumaan todetut esiintymät. Suomella on ollut suoja-alueoikeus vuodesta 1995.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Taina Sahin, MMM, p. 0295 162160

Ylitarkastaja Jari Poutanen, Evira, p. 040 845 4869

Apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen, MMM, p. 0295 162439

Jari Leppä