Hyppää sisältöön
Media

Turkiseläinten korkeapatogeeninen lintuinfluenssa nimetty muuksi torjuttavaksi eläintaudiksi – helpottaa toimenpiteisiin ryhtymistä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.7.2023 13.06
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö on nimennyt turkiseläimissä todetun korkeapatogeenisen lintuinfluenssan muuksi torjuttavaksi eläintaudiksi. Nimeäminen tehdään maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muutoksella.

Turkiseläimissä on todettu Suomessa korkeapatogeenista lintuinfluenssaa heinäkuussa 2023. Lisäämällä turkiseläinten korkeapatogeeninen lintuinfluenssa muihin torjuttaviin eläintauteihin eläinterveysviranomaiset saavat oikeuden ryhtyä toimenpiteisiin tartunnan hävittämiseksi ja leviämisen estämiseksi. Eläimiä voidaan esimerkiksi määrätä lopetettaviksi tartunnan hävittämiseksi. Lopetusmääräykset ovat harkinnanvaraisia ja niistä päätetään tapauskohtaisesti.  

Lintuinfluenssa on Influenssa A-viruksen aiheuttama monimuotoinen, erityisesti vesilinnuille ominainen virustauti. Lintuinfluenssatartunnat ovat ihmisillä äärimmäisen harvinaisia, eikä tartuntoja ihmisestä toiseen tai nisäkkäästä ihmiseen ole toistaiseksi todettu. Asetusmuutoksella pienennetään entisestään riskiä siitä, että tauti muuntuisi herkemmin ihmiseen tarttuvaksi.

Kansainväliset terveysjärjestöt kuten WHO ja ECDC (Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus) seuraavat Suomen tilannetta yhteistyössä kansallisten viranomaisten kanssa. Pandemian riski lisääntyy, jos tartunta alkaa levitä nisäkkäiden välillä. 

”Asetusmuutoksen mahdollistamilla nopeilla toimenpiteillä voidaan torjua tartuntojen leviämistä nisäkkäiden välillä ja minimoida riski taudin siirtymisestä ihmisiin”, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah toteaa.

Jos Ruokavirasto määrää turkiseläimiä lopetettaviksi korkeapatogeenisen lintuinfluenssan hävittämiseksi, omistajalla on oikeus saada valtion varoista korvaus lopetetuista eläimistä. Korvauksena suoritetaan eläimen käypä arvo. Myös eläinten lopettamista, omaisuuden hävittämistä sekä näihin liittyviä puhdistus- ja desinfektiotoimenpiteitä koskevan määräyksen täytäntöönpanoon liittyvästä työstä aiheutuvista kustannuksista vastaa valtio.

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Kajsa Hakulin, maa- ja metsätalousministeriö, p.  358 295 162 361, sähköposti: etunimi.sukunimi@gov.fi
 

Eläimet ja kasvit Lainsäädäntö