Hyppää sisältöön
Media

Vesihuoltolain uudistaminen käynnistyy

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.11.2022 11.00
Tiedote
Kuva hanasta valuvasta puhtaasta vedestä

Maa- ja metsätalousministeriö asetti 17.11.2022 työryhmän laatimaan ehdotusta vesihuoltolainsäädännön uudistamiseksi. Lainsäädännön muutoksilla varmistetaan turvalliset ja toimintavarmat vesihuoltopalvelut ja varaudutaan tulevaisuuden haasteisiin.

Työryhmään on kutsuttu kaikki keskeiset sidosryhmät, ja ryhmän toimikausi jatkuu 30.6.2024 saakka.

Keskeisiä muutostarpeita on tunnistettu 2021 valmistuneessa kansallisen vesihuoltouudistuksen ohjelmassa. Lainsäädännön muutoksilla varmistetaan vesihuollon julkinen omistajuus eduskunnan Vesi on meidän -kansalaisaloitteen myötä tekemän päätöksen mukaisesti. Muita keskeisiä tavoitteita ovat varautumisen ja kyberturvallisuuden parantaminen, omaisuudenhallinnan kehittäminen, talouden kestävyyden varmistaminen sekä yhteistyön ja rakennemuutoksen edistäminen. Työryhmän työ perustuu 2019–2022 tehdyn esivalmisteluvaiheen suosituksiin.

Säädösmuutosten lisäksi toteutetaan laajasti erilaisia toimenpiteitä, jotka edistävät vesihuoltouudistuksen tavoitteita. Koko toimiala on sitoutunut toimenpiteiden toteuttamiseen, mikä entisestään tiivistää yhteistyötä ja vahvistaa vesihuoltokentän rakennetta.

”Vesihuolto on merkittävä osa yhteiskunnan kriittistä infraa ja välttämättömyyspalvelu. Saneerausvelan kasvuun tulee puuttua, jotta varmistetaan turvallinen talousvesi ja toimiva jätevesihuolto myös tulevaisuudessa. On erittäin hienoa, että koko toimiala on yhdessä ratkaisemassa tulevaisuuden muutoksiin liittyviä haasteita, joihin lain uudistaminen vastaa”, sanoo työryhmän puheenjohtaja vesitalousjohtaja Olli-Matti Verta.

Työryhmässä ovat maa- ja metsätalousministeriön lisäksi mukana oikeusministeriö, valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö, Huoltovarmuuskeskus, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Suomen Kuntaliitto, Suomen vesihuolto-osuuskunnat ry, Vesilaitosyhdistys, Etelä-Savon ELY-keskuksen valtakunnallinen vesihuoltopalvelut-yksikkö sekä Kaakkois-Suomen ja Uudenmaan ELY-keskukset.


Lisätietoja:
vesitalousjohtaja Olli-Matti Verta, +358 295 162 123, olli-matti.verta(at)gov.fi

Kansallinen vesihuoltouudistus Työryhmän asettaminen Vesi