Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Lyijyttömiin luoteihin siirtymistä helpotetaan

Maa- ja metsätalousministeriö
6.2.2020 13.47
Tiedote

Valtioneuvosto on tänään muuttanut metsästysasetusta. Asetukseen lisättiin lyijyttömiä luoteja koskevat paino- ja osumaenergiavaatimukset, jotka helpottavat lyijyttömien luotien laajempaa käyttöönottoa. Muutokset tulevat voimaan 1. maaliskuuta.

Metsästysasetukseen tehdyt muutokset mahdollistavat kevyempien, mutta tehokkaiden lyijyttömien metsästysluotien käytön. Sallittujen luotien valikoima laajenee, joten yhä useampi metsästäjä voi halutessaan siirtyä käyttämään vähemmän haitallisia vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi kupariluoteja.

– Esimerkiksi kaliiperiin 6,5x55 löytyy kupariluoteja, jotka täyttävät uudet tehovaatimukset hirven, karhun ja villisian metsästyksen osalta, sanoo erityisasiantuntija Janne Pitkänen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Muutoksen taustalla on huoli metsästäjien ja muiden riistanlihaa nauttivien ihmisten terveydestä, sillä lyijy on myrkyllinen raskasmetalli ja lyijyluodeista jää riistanlihaan lyijyjäämiä. Metsästyksen kautta ympäristöön päätyvä lyijy on haitallista luonnonvaraisille eläimille. Muun muassa petolinnut altistuvat lyijylle, kun ne käyttävät ravintonaan haaskoja ja haavakoita.

Maa- ja metsätalousministeriö kannustaa metsästäjiä luopumaan lyijyluodeista. Metsästysasetuksen muutos antaa tähän entistä paremmat mahdollisuudet.

Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Janne Pitkänen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 338, [email protected]

Vanhempi hallitussihteeri Teemu Nikula, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 055, [email protected]

Linkit:
Valtioneuvoston päätös

Lue lisää aiheesta:
Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion blogi: Ei lyijyä lautaselle

Eläimet ja kasvit Riista Ruoka ja maatalous