Hyppää sisältöön
Media

MELA-laskentajärjestelmän uudistaminen

Takaisin Kansallisen metsästrategian hankkeisiin

Toteuttaja

Luonnonvarakeskus

Hankkeen kuvaus

Kesto: 2019–2022

MELA on Suomen oloihin kehitetty metsätalouden analyysi- ja suunnitteluohjelmisto. MENU -hankkeessa uudistetaan MELA-ohjelmisto avoimen lähdekoodin ohjelmistoksi. Tuloksena saadaan uusi MELA-ohjelmistokokonaisuus, joka on nykyistä monipuolisempi, läpinäkyvämpi, skaalautuvampi, käyttäjäystävällisempi ja helpommin ylläpidettävä.

Uudistukset perustuvat neljän eri osa-alueen yhdistämiseen. Metsien inventoinnin uudet tekniikat mahdollistavat aiempaa yksityiskohtaisemman metsäresurssin kuvauksen. Tiedeyhteisön kehittämillä tuotosfunktioilla voidaan kuvata metsäresurssin tuotanto- ja käyttömahdollisuudet aiempaa monipuolisemmin. Jatkuvasti kehittyvät laskennallisen älykkyyden menetelmät tukevat laskentarutiinien automatisointia. Päätösteorian sovellukset kuten optimointitekniikat sekä riskin ja epävarmuuden huomioon ottaminen laskemissa parantavat ohjelmiston käytettävyyttä.

Uudistettu ohjelmistokokonaisuus tulee vastaamaan erityisesti valtakunnallisten ja maakunnittaisten hakkuumahdollisuuksien, maankäyttösektorin projektioiden sekä energia- ja ilmastopolitiikan skenaario- ja vaikutusarvioiden laskennan tarpeisiin. Ohjelmistoa voidaan käyttää myös maanomistajien omien metsäresurssien käytön optimointiin.

Lisätietoja

Luonnonvarakeskuksen hankesivu
Hankepäällikkö Reijo Mykkänen, etunimi.sukunimi(at)luke.fi