Hyppää sisältöön
Media

Metsänhoidon suositusten digitalisointi

Takaisin Kansallisen metsästrategian hankkeisiin

Toteuttaja

Tapio Oy

Hankkeen kuvaus

Kesto: 2019-2021

Metsänhoidon suositukset ovat riippumattomia, tutkimukseen ja käytännön kokemukseen perustuvia kansallisia suosituksia. Niihin kootaan parhaat metsänhoidon keinot ja toimintamallit yhdessä metsä- ja ympäristöalan kanssa. Metsänhoidon suositusten kokonaisuus koostuu nykyisellään kahdeksasta julkaisusta, jotka ovat vapaasti ladattavissa pdf-muodossa internetissä sekä saatavilla painettuna julkaisuna.

Hankkeen tavoitteena on:

  • muuttaa metsänhoidon suositukset digitaaliseen muotoon.

Hankkeessa valmistuu sähköinen palvelu, jonka avulla suositustiedon käyttö helpottuu ja monipuolistuu. Metsänhoidon suositukset tulevat saataville rajapintapalvelun kautta kaikkiin metsäalan tietojärjestelmiin ja sähköisiin palveluihin sekä nettisivujen kautta kaikille suosituksista kiinnostuneille. Tämä uudistaa tiedon käyttömahdollisuudet niin maastossa kuin toimistossa. Rajapintapalvelun kautta jaettavat aina ajantasaiset metsänhoidon suositukset poistavat muiden toimijoiden tarpeen ylläpitää omia ohjeistoja ja suosituksia, mikä tuo kustannussäästöjä.

Metsätoimialan ja sen yritysten kilpailukyky sekä uuden palvelu- ja muun yritystoiminnan syntyminen ovat sidoksissa uuden tiedon soveltamiseen, tuottamiseen ja tiedon avoimeen saatavuuteen. Hyvät tiedot metsistä, metsien kestävästä hoidosta ja metsänomistajista muodostavat palvelujen ja tuotteiden markkinoinnin perustan. Laadukkaan metsävaratiedon ja uuden teknologian pohjalta pystytään tulevaisuudessa tekemään metsänkäyttöä koskevia simulaatioita ja vaihtoehtolaskelmia aikaisempaa tehokkaammin. Hankkeen tuloksena metsänhoidon suositusten ajantasaisuus, käytettävyys ja päivitettävyys paranevat. Tämä johtaa suositusten käyttäjäkunnan laajenemiseen ja suositusten kattavampaan soveltamiseen metsätalouden toimintaketjuissa.

Lisätietoja

Tapio Oy:n hankesivu
Projektipäällikkö Kati Kontinen, etunimi.sukunimi(at)tapio.fi, puh. 050 591 7456