Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Orpo: Suomalaisen ruuan puolustajille riittää töitä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.7.2014 9.15
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo korostaa suomalaisen ruuantuotannon kannattavuuden ja arvostuksen eteen tehtävän työn tärkeyttä.

– Suomalaisen ruuantuotannon menestymismahdollisuuksia varmistavan ministeriön kapteenina kannan huolta maatalouden kannattavuudesta. Maataloustuottajille pitää taata mahdollisuus menestyä ammatissaan, jotta he voivat vaikeuksitta elättää itsensä ja perheensä, totesi ministeri avatessaan keskiviikkona Oripäässä Okra-maatalousnäyttelyn.

Hän sanoo, että vaikka julkisen talouden säästöpaineet jatkuvat, on maatalouden tuet saatu säilytettyä kohtuullisen vakaana.

– Tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että tuottaja saa markkinoilta tuotteelleen hyvän hinnan, joka kattaa tuotantokustannuksia riittävästi. Katse on suunnattava markkinoiden toiminnan parantamiseen sekä panos- että tuotemarkkinoilla. Katteet on saatava kaikissa ketjun osissa oikeudenmukaisiksi.

Ministerin mukaan onkin tärkeää, että korkeita tuotantokustannuksia saadaan alennettua ja rakennekehitystä vauhditettua.

– Ministeriössämme käynnistetään pikapuoliin pääministeri Stubbin hallitusohjelmaan liittyen selvitystyö, joka tähtää maa- ja metsätalouden sukupolvenvaihdosten edistämiseen.

Euroopan unionin uudistettu maataloustukijärjestelmä otetaan käyttöön ensi vuonna. Orpo toteaa, että EU-järjestelmän mahdollisuudet on käytetty tehokkaasti Suomen etujen mukaisesti ja Etelä-Suomeen saatu vakaa ja historiallisen pitkäaikainen tukijärjestelmä, joka antaa viljelijöille aiempaa paremmat mahdollisuudet suunnitella tilansa kehittämistä.

Manner-Suomen maaseutuohjelma on parhaillaan komission käsittelyssä.

– Uskon, että ohjelma saadaan aikataulun mukaan syksyllä hyväksytyksi ja sen toimenpiteet saadaan käyntiin ensi vuonna, Ohjelma sisältää uudistetun ympäristökorvauksen, joka on entistä tarkemmin kohdennettu niin, että se yhdessä muiden tukimuotojen ja luomutuotannon edistämisohjelman kanssa muodostaa vahvan pohjan aiempaa laajemmalle ympäristönäkökulmalle maatalouspolitiikassa, ministeri sanoo.

– Pidän tärkeänä, että maaseutuohjelmasta kohdennetaan myös hankkeina, investointeina ja koulutuksena vesiensuojeluun ravinteiden kierrätyksen edistämiseksi. Vuoteen 2020 asti yhteensä 6,5 miljoonaa euroa maaseudun kehittämisohjelman hankevaroja suunnataan erityisesti Saaristomeren valuma-alueelle ympäristöhankkeisiin.

Ministeri Orpon mukaan suomalaisen ruuan puolustajille ja ystäville riittää töitä.

– Tilaisuuksia tarjoutuu niin yksityishenkilöille kuin ruokaketjun ammattilaisillekin. Esimerkiksi lähi- ja luomuruuan lisääntyminen joukkoruokailuissa on positiivinen haaste. Yhteiskuntamme hankkii ruokaa miljardeilla euroilla vuodessa, joten tässä on aikamoinen kehittämispotentiaali, Orpo sanoo.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Risto Artjoki, p. 0295 162 254