Hyppää sisältöön
Media

Osakehuoneistojen tiedot uuteen rekisteriin vuodesta 2019 alkaen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 27.2.2018 13.47
Tiedote

Ensi vuonna Suomessa otetaan käyttöön sähköinen osakehuoneistorekisteri, jonne kerätään vähitellen kattavat tiedot asunto-osakkeiden omistuksista ja panttauksista.

Tiedotamme asunto-osakeyhtiöille ja isännöitsijöille lähempänä siirtoajankohtaa, miten siirto käytännössä tehdään. Samalla tarkennamme eri toimenpiteiden aikatauluja.

Tässä vaiheessa asunto-osakeyhtiöiltä ei edellytetä toimenpiteitä.

Sähköinen rekisteri korvaa paperin

Vanhojen asunto-osakeyhtiöiden osakkeiden omistajamerkinnät muuttuvat sähköisiksi vaiheittain. Ensiksi tarvitaan yhtiön toimenpiteitä. Vasta sen jälkeen yksittäisen osakkeenomistajan osakekirja voidaan muuttaa sähköiseksi.

Ensimmäisessä vaiheessa asunto-osakeyhtiö siirtää osakeluettelonsa sähköiseen osakehuoneistorekisteriin. Tämän jälkeen osakekirja mitätöidään viimeistään sitä koskevan kaupan tai panttauksen yhteydessä. Samalla osakehuoneistorekisteriin vahvistetaan sähköinen omistajamerkintä.

Uudet asunto-osakeyhtiöt perustetaan sähköisinä vuodesta 2019 alkaen. Paperisia osakekirjoja ei tä-män jälkeen enää paineta, sillä tiedot löytyvät sähköisestä osakehuoneistorekisteristä. 

Ajantasainen rekisteri lisää luotettavuutta

Uusi osakehuoneistorekisteri parantaa asuinhuoneistoja koskevien tietojen sekä niiden omistaja- ja panttaustietojen saatavuutta ja luotettavuutta.

Rekisteriä valmistellaan maa- ja metsätalousministeriön ASREK-hankkeessa yhteistyössä muiden ministeriöiden kanssa. Osakehuoneistorekisteriä rakentaa Maanmittauslaitos yhdessä Patentti- ja rekisterihallituksen, Verohallinnon ja Väestörekisterikeskuksen kanssa.

Osakehuoneistorekisteriä koskeva lainsäädäntö on parhaillaan valmisteilla. Rekisteri otetaan käyttöön sen jälkeen, kun laki astuu voimaan.

Lisätietoja:

http://osakehuoneistorekisteri.fi  

maa- ja metsätalousministeriö: ylijohtaja Pentti Lähteenoja, pentti.lahteenoja(at)mmm.fi

Maanmittauslaitos: hankepäällikkö, ASREK, Jorma Turunen, jorma.turunen(at)maanmittauslaitos.fi