Hyppää sisältöön
Media

Periaatepäätös julkisten elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen vastuullisuudesta hyväksytty

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 29.6.2016 14.14
Tiedote

Hallituksen tavoite on, että julkisissa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa käytetään jatkossa vain vastuullisesti tuotettuja tuotteita. Tänään hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätös linjaa, että valtion elintarvikehankinnoissa otetaan tehostetusti huomioon ympäristön kannalta hyvät viljelymenetelmät, eläinten hyvinvointi ja terveys sekä elintarviketurvallisuus. Käytännössä periaatepäätös näkyy julkisissa keittiöissä tarjottavan suomalaisen ruuan määrän kasvuna.

Suomen julkisten hankintojen yhteenlaskettu arvo on vuosittain 35 miljardia euroa, josta ruokahankintojen osuus on 350 miljoonaa euroa. Periaatepäätöksellä odotetaan olevan merkittävä vaikutus kotimaisten tuotteiden ja yritysten palveluiden kysynnälle.

– Sitoudumme ostamaan ruokaa niitä sääntöjä kunnioittaen, joiden noudattamista edellytämme ruuantuottajiltamme. Julkiset hankinnat luovat alueilla työpaikkoja ja kasvattavat verotuloja. Myös kuntia ja maakuntia kannustetaan sisällyttämään palvelu- tai hankintastrategioihinsa nämä tavoitteet ja periaatteet, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Periaatepäätös astuu voimaan välittömästi, ja sen vaikutukset alkavat näkyä uusissa hankintasopimuksissa. Maa- ja metsätalousministeriö aloittaa periaatepäätöksessä luvatun oppaan valmistelun yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Tiiviisti uuden hankintalain käsittelyn kanssa valmisteltavan oppaan on määrä valmistua ensi syksyn aikana.

– Periaatepäätöksellä halutaan osaltaan edistää esimerkiksi luomumaidon, saparollisen possun, nokkansa säilyttäneen broilerin ja salmonellavapaiden munien käyttöä julkisissa keittiöissä, ministeri Tiilikainen kuvaa.

Tänään hyväksytty periaatepäätös on osa pääministeri Juha Sipilän hallituksen ruuan tuotannon kannattavuuden ja kauppataseen parantamisen kärkihanketta. Hallitus tulee seuraamaan tämän periaatepäätöksen toteutumista säännöllisesti. 

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Jukka-Pekka Kataja, p. 050 341 9934
neuvotteleva virkamies Anna-Leena Miettinen, p. 0295 162 409
etunimi.sukunimi@mmm.fi

Kimmo Tiilikainen Ruoka ja maatalous Valtioneuvoston periaatepäätös