Hyppää sisältöön
Media

Tuottamattomien alojen vaatimuksen helpotus vahvistettiin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 4.4.2024 14.13
Tiedote

Valtioneuvosto vahvisti maa- ja metsätalousministeriön ennakkotiedotteen mukaisesti helpotuksen tuottamattomien alojen ehdollisuuden velvoitteeseen vuodelle 2024. Tämän vuoden poikkeus antaa viljelyyn joustoa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla sijaitseville maatiloille, joita kesantovelvoite koskee.

Käyttöönotettavan jouston myötä ehdollisuuden tuottamattoman alan vaatimuksen (GAEC 8 -vaatimus) voi täyttää kesannon lisäksi vaihtoehtoisella tavalla. Vaatimuksen voi täyttää myös typpeä sitovilla kasveilla ja käyttämällä välikasveja. Tämä mahdollistaa viljelijälle esimerkiksi viljelysmaan rakenteen parantamisen. Typpeä sitovien kasvien kasvuston saa hyödyntää. Kasvinsuojeluaineita ei saa käyttää tuottamattoman alan vaatimusta täyttävällä pinta-alalla. Lisäksi lannoitus on kielletty kesantona ilmoitettavalla tuottamattomalla alalla. Suojellut maisemapiirteet tulee säilyttää aina.

EU:n mahdollistaman poikkeuksen taustalla on maatalouden heikko kannattavuustilanne läpi koko Euroopan sekä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan aiheutuneet muutokset markkinoilla. Helpotuksen avulla pyritään turvaamaan ruoantuotantoa ja vahvistamaan maatalouden kannattavuutta Euroopassa.

Ruokavirasto ohjeistaa erikseen tuottamattomien alojen ilmoittamisesta tukihakemukselle vuonna 2024. 

Helpotuksia tuottamattomien alojen vaatimukseen vuodelle 2024 (tiedote 8.3.2024)
Komission asetus (EU) 2024/587
Valtioneuvoston päätökset

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

Neuvotteleva virkamies Riikka Knaapi, p. 0295 162001
Erityisasiantuntija Pirjo Kuusela, p. 0295 162138
Neuvotteleva virkamies Suvi Ruuska, p. 0295 162248
Sähköposti muotoa etunimi.sukunimi(at)gov.fi